Hlavní obsah

Za oběd platíme stále víc. Od loňska jejich cena narostla o 7 korun. Lidé si ale nebojí za dobré jídlo připlatit

Nejdražší obědy zůstávají v Praze a Brně. Ceny rostou ale také na Ústecku. (Zdroj: Edenred)

Reklama

Cena obědů roste, může za to zdražování i inflace. Nejdražší obědy jsou stále v Praze.

Článek

Doby, kdy na polední menu stačila jedna stravenka, jsou pryč. Češi platí v průměru za oběd 120 korun. Cena vzrostla za poslední rok o sedm korun.

Nejrychleji rostly útraty za obědy v Ostravě, Olomouci a Jihlavě, nadprůměrný růst vykázalo i Ústí nad Labem. Nejdražší ale zůstává tradičně Praha. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant.

Jak vaří michelinský kuchař Jan Punčochář? V Barvách byznysu s ním v kuchyni byl Adam Junek.Video: Seznam Zprávy

Ceny jídel začaly výrazně růst v březnu, uvádí společnost. Na počátku roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, což firma vysvětluje střídmostí lidí po svátcích. Výrazný růst cen v březnu je daný inflací, která byla nejvyšší za posledních šest let.

„Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,“ uvedla Daniela Pedret z Edenredu.

V Olomouci za 110, v Praze za 130

Dříve se na růstu cen obědů podílely zejména Praha s Brnem, v ostatních městech ceny obědů i útraty stagnovaly. V Praze je tentokrát růst pod českým průměrem, oběd tu za rok podražil o 7,50 Kč na průměrných 135,90 Kč, což je ale stále nejvíc v ČR. V Brně se lze najíst za průměrných 127,20 Kč, zatímco před rokem to bylo zhruba 120 korun. Nejlevněji lze oběd pořídit v Jihlavě či Olomouci, kde jeho průměrná cena nepatrně překračuje 110 korun.

Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden průměrný oběd si tak Češi připlácejí asi dvacetikorunu.

Na konci roku 2015 cena průměrného obědu v Česku činila 101,70 koruny. O rok později po vlně zdražení v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb to bylo o šest korun více. Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 procent na 15 procent. V roce 2017 zdražily obědy zhruba o čtyři koruny a loni téměř o osm korun.

Reklama

Doporučované