Hlavní obsah

Za očkování sto dolarů na ruku, navrhuje Biden

Foto: Profimedia.cz

Necelá polovina Američanů má za sebou už obě dávky očkování.

Reklama

Boj s pandemií covidu-19 ještě stále neskončil. Na možnou další vlnu chtějí být země připravené co nejlépe. Ve snaze zvýšit očkovanost a kolektivní imunitu, svým občanům slibují odměny i tresty. USA chtějí lidem za dávku platit.

Článek

Prezident Joe Biden apeluje na státy a lokální vlády, aby občany motivovaly k vakcinaci částkou 100 dolarů. Počty případů v USA rostou a očkování začíná stagnovat. Ti, kteří zatím vakcínu nemají, se k očkování totiž většinou nechystají. Bidenova administrativa se tak rozhodla změnit strategii a zaujmout ke svým obyvatelům stejně jako jiné země osobnější přístup.

Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že k pobízení neočkovaných by se mohly využívat peníze z takzvaných záchranných fondů. Ty jsou státům a městům poskytovány v rámci balíčku na záchranu ekonomiky, který v březnu schválil Kongres. Dohromady je v nich okolo 350 miliard dolarů.

Podle oficiálních dat je plně očkovaná o něco méně než polovina Američanů. „Umírají lidé, kteří by umírat nemuseli,“ uvedl Joe Biden s tím, že současná opatření jsou reakcí na šířící se delta variantu, která postihuje zejména neočkovanou populaci. Nová pravidla se sice mohou zdát neférová k Američanům, kteří už obě dávky mají, z většího počtu očkovaných, ale mají dle Bidena prospěch všichni.

Finanční obnos by nejspíše mohl být úspěšným prostředkem k dosažení vyšší míry očkovanosti. Na základě dřívějšího průzkumu Kalifornské univerzity by stodolarová částka přiměla k očkování až jednu třetinu dosud neočkovaných Američanů. Některé státy již 100 dolarů za očkování nabízejí.

Prezident Joe Biden ve čtvrtek také oznámil, že všichni federální pracovníci musí být očkovaní. Pokud vakcínu mít nebudou, budou muset povinně podstupovat pravidelné testování a dodržovat další ochranná opatření, například nosit roušku a udržovat bezpečnou vzdálenost.

Lístky na fotbal nebo klobásový sendvič

Spojené státy ovšem nejsou jedinou zemí, která se snaží motivovat své občany k očkování odměnami. S cílem podpoření očkování a dosažení kolektivní imunity přistoupily k podobným krokům také další státy i soukromé společnosti.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin tak například v půlce června slíbil, že město ve slosování o ceny každý týden nově očkovaným rozdá pět aut. Londýňané zase mohli vyhrát lístky na finále fotbalového šampionátu Euro 2020. Výzva londýnského starosty trvala od 6. do 8. července. Šanci vyhrát měli ti, kteří mezi uvedenými daty buďto obdrželi nebo si alespoň zarezervovali očkování. Pro obyvatele Kalifornie zase úřady připravily loterii s jackpotem ve výši 1,5 milionu dolarů.

Podpořit očkování se snaží také mnohé firmy. Rumunské občany se rozhodl motivovat jeden z prodavačů bukurešťského tržiště, kde se momentálně nachází i mobilní vakcinační stanice. Na začátku června nabízel tři dny v kuse očkovaným zadarmo tradiční rumunský klobásový sendvič. V Izraeli se nabízelo za očkování pivo, v Malajsii zákusek.

Nejen výhody, ale i tresty

Objevily se ovšem také případy, ve kterých se orgány a společnosti snaží k očkování přimět pomocí odstrašujících prostředků. Příkladem je třeba indonéské město Jakarta, které zavedlo pokuty ve výši 5 milionů rupií (přibližně 7 499 Kč), pro ty, kteří se vyhýbají očkování. Úřady univerzitního města Saifai v Indii zase nabádaly prodejce alkoholových nápojů, aby své zboží prodávali pouze očkovaným. Oficiální nařízení však nevydaly.

Některé státy pak těm, kteří nemají vakcínu, omezují přístup na některé události a veřejná místa. Ve Spojených arabských emirátech tak například nemohou navštěvovat sportovní či kulturní události. Saudská Arábie zase oznámila, že ten, kdo nemá očkování, nebude moct od srpna do obchodních center.

Některé země těm, kteří vakcínu odmítají, pohrozily velmi vážnými následky. Ohrožení jsou například neočkovaní Rusové a jejich pracovní místa. Zástupci Kremlu v červnu řekli, že na některých místech budou moci pracovat pouze lidé s očkováním nebo imunitou a že nevylučují možnou diskriminaci. Filipínský prezident Rodrigo Duerte svým občanům pohrozil dokonce vězením.

Reklama

Související témata:

Doporučované