Hlavní obsah

Za posledních sedm let zemřelo kvůli selfie 260 lidí

Nejvíce úmrtí při dělání selfie má na svědomí utonutí (zdroj: Pixabay).

Reklama

Při pořizování selfie zahynulo v celém světě v uplynulých šesti letech přes 250 lidí. Nejvíc jich bylo z Indie, nejčastějším důvodem bylo utonutí.

Článek

Při pořizování selfie zahynulo v celém světě v uplynulých šesti letech 259 lidí. Vyplývá to podle amerického deníku The Washington Post (WP) z výzkumu vědců z Celoindického institutu lékařských věd v Dillí.

Vědci podle WP analyzovali články v médiích o tragických nehodách spojených s pořizováním fotografických autoportrétů v období od října 2011 do listopadu 2017. Zjistili, že nejčastější příčinou 259 úmrtí bylo utonutí. Po něm následovaly dopravní nehody, například při focení s přijíždějícím vlakem, a pády z výšek. K dalším příčinám patřily útoky zvířat, postřelení a zasažení elektrickým proudem.

Nejvíce úmrtí připadá na Indii. Na druhé místo se zařadilo Rusko následované Spojenými Státy a Pákistánem. Ačkoliv ženy si pořizují více selfie, téměř tři čtvrtiny všech obětí byli muži do třiceti let. Podle vědců může za prvenství Indie fakt, že má z celého světa nejvíce obyvatel splňující právě tato kritéria. Z celého počtu 259 obětí na ně připadá 159 případů.

Nejčastějším způsobem úmrtí bylo utopení. Příkladem je například pád do prudké řeky nebo vypadnutí z lodě. Na druhé místo se řadí smrt způsobená dopravním prostředkem, například vlakem. Železniční doprava je v Indii velmi populární. S 65,5 tisíci kilometry je pátou největší vlakovou velmocí. Pád z výšky se řadí až na třetí místo společně s uhořením.

Zaznamenaných smrtelných nehod při pořizování selfie bylo letos už několik. V květnu v Indii si jeden muž pokoušel pořídit snímek se zraněným medvědem, šelma ho ale roztrhala. Minulý měsíc ve Spojených státech spadl izraelský turista ze skály v Yosemitském národním parku, když se snažil vyfotit se s vodopádem. V polovině června pak na populární turistické pláži Praia dos Pescadores poblíž resortu Ericeira na západě Portugalska spadl pár ze čtyřicetimetrové vyhlídky při pokusu o společnou fotku. Vedoucí studie Agam Bansal jako řešení navrhuje zákaz pořizování selfie na riskantních místech, jako jsou vrcholky hor, řeky a střechy budov.

Aby člověk umřel při focení selfie ale nemusí ani vkročit na riskantní místo. Podle studie nejvíce amerických obětí zemřelo na následky střelného zranění při pózování se zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované