Hlavní obsah

Za požárem brazilského muzea mohl být zkrat v elektroinstalaci nebo lampion

Brazilská federální policie zahájila vyšetřování příčiny požáru Národního muzea.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Brazilská federální policie zahájila vyšetřování požáru Národního muzea. Požár mohl podle spekulací rozpoutat zkrat v elektroinstalaci. Zkrat jako nejpravděpodobnější variantu příčiny požáru vidí brazilský ministr kultury Sérgio Leitão.

Článek

Leitão o možných příčinách požáru spekuloval pro brazilský deník Estadão. Požár podle něj ale mohl způsobit také podomácku vyrobený horkovzdušný balon, který by spadl na střechu muzea. Vypouštění takových balonů či lampionů je v Brazílii dlouhodobou tradicí, která za požáry pravidelně stojí.

Budova, ve které muzeum sídlilo od roku 1818, byla dlouhodobě zanedbávána a neměla aktivní protipožární systém.

Brazilská vláda na opravy budovy muzea a vybudování nových sbírek zatím vyčlenila 15 milionů realů, tedy necelých 81 milionů korun. Při dalším financování oprav Brazilci doufají v pomoc mezinárodních organizací, včetně UNESCO.

„Ministerstvo školství nejprve bez prodlevy vydá univerzitě v Riu de Janeiru deset milionů realů, aby zajistilo ochranu našeho historického dědictví,“ uvedl podle agentury Reuters ministr Rossieli Soares. Univerzita bude podle něj zároveň s policií spolupracovat na hladkém průběhu vyšetřování příčiny požáru.

Podle představitelů muzea pondělní požár zničil devadesát procent budovy a sbírek. Mezi několik málo zachráněných exponátů patřil meteorit objevený v 18. století. V plamenech naopak skončila nejstarší lidská fosilie objevená na území amerického kontinentu.

Brazilský prezident Michel Temer požár muzea už dříve označil za „nevyčíslitelnou ztrátu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované