Hlavní obsah

Za požárem v Paříži možná stojí hádka s psychicky narušenou sousedkou

Úterní požár je pravděpodobně největším svého druhu za posledních 14 let.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Při požáru v Paříži zemřelo minimálně deset lidí a na třicet je zraněných. Počet mrtvých se ještě může měnit. Hasiči s ohněm bojovali šest hodin. Požár nejspíše založila jedna z obyvatelek domu.

Článek

V noci na úterý hořelo v jednom z domů v šestnáctém okresu v Paříži. Při neštěstí podle záchranářů zahynulo nejméně deset lidí. Policie se k přiklání k možnosti, že za požár může jedna z obyvatelek domu. Ženu, která měla podle prokurátora psychické problémy, zadrželi a převezli na psychiatrickou kliniku. Jestli se podezření na žhářství potvrdí, půjde podle agentury AP o nejhorší případ v Paříži za poslední roky.

Asi čtyřicetiletou Essie B., podezřelou ze založení požáru v osmipatrové budově, policisté zadrželi v okolí hořícího domu kvůli podezřelému chování. Žena byla opilá a právě podpalovala popelnici a auto zaparkované v ulici. Své chování vysvětlila konfliktem se sousedem.

List Le Parisien zveřejnil rozhovor se sousedem zadržené ženy, se kterým se dostala před požárem do konfliktu. Je jím 22letý hasič. Muž řekl, že v pondělí večer zavolal na sousedku policii a poté opustil s přítelkyní budovu. Když se vrátil, byl podle něj dům již v plamenech. Sousedka, kterou potkal na ulici, mu popřála štěstí a řekla, že má přece oheň rád. Mladý hasič je přesvědčen, že žena dům zapálila z pomsty.

Hořet začalo okolo jedné hodiny v noci. Někteří lidé podle svědků začali volat o pomoc z otevřených oken, zatímco jiní se před plameny snažili utéct na střechu.

„Nejdřív jsme si mysleli, že jde o hádku, protože jsme slyšeli nějakou ženu velice silně křičet. Bylo okolo jedné. Křičela a křičela. Vyšli jsme a budova už byla v plamenech,“ řekl AFP Nicolas, který žije naproti domu, kde hořelo. „Viděli jsme křičící lidi na balkonech, ale nemohli jsme pro ně nic udělat,“ dodal.

„Lidé křičeli, protože byli uvěznění na balkonech, byla tu spousta kouře a zápach spáleniny,” řekl agentuře AP jeden z evakuovaných.

S ohněm bojovaly zhruba dvě stovky hasičů. Podařilo se jim evakuovat okolo 50 obyvatel budovy. „Zachránili jsme množství osob, včetně několika lidí, kteří prchli na střechu,“ řekl AFP mluvčí hasičů Clément Cognon.

„Paříž dnes truchlí,“ napsala na Twitteru pařížská starostka Anne Hidalgová o „strašné bilanci“ neštěstí. Jednání na radnici začalo minutou ticha.

Soustrast vyjádřil i prezident země Emmanuel Macron. „Myslíme na oběti. Děkuji hasičům, jejichž odvaha zachránila mnoho životů,” sdílel na svém Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované