Hlavní obsah

Paříž se dnes probudila do nejhoršího požáru za posledních 14 let

Požár obytné budovy v Paříži je co do počtu obětí nejhorším požárem za 14 letVideo: AP

 

Reklama

Požár vypukl v domě v pařížské Auteuilově ulici v pondělí přibližně hodinu po půlnoci. S ohněm bojovalo na 200 hasičů, evakuovali zhruba 50 obyvatel budovy. Podle vyšetřovatelů mohla mít příčina neštěstí kriminální pozadí.

Článek

Při požáru obytného domu v Paříži zemřelo v noci na dnešek nejméně deset lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na hasiče, kteří hovoří o požáru nevídaných rozměrů. Oheň zachvátil vrchní část osmipatrové budovy v 16. obvodě na jihozápadě města, ošetřeno kvůli němu muselo být nejméně 36 osob. Mezi zraněnými je podle agentury AFP i šest hasičů.

Vyšetřovatelé se přiklánějí k možnosti, že požár má kriminální pozadí. Zadržena byla v souvislosti s ním jedna žena, podle pařížského prokurátora obyvatelka domu. Jestli se podezření na žhářství potvrdí, půjde o nejhorší případ v Paříži za poslední roky, poznamenala agentura AP. Z hlediska počtu obětí jde podle AFP o nejhorší požár v Paříži za skoro 14 let.

Opilá žena před budovou zapalovala popelnici

Čtyřicetiletá Essie B. byla podle listu Le Parisien, odvolávajícího se na nejmenované policejní zdroje, zadržena kvůli podezřelému chování: právě podpalovala popelnici a automobil zaparkovaný poblíž hořící budovy. Byla opilá a své počínání vysvětlovala konfliktem se sousedem. Podle prokurátora žena mívala dříve psychické potíže.

Hořet začalo přibližně hodinu po půlnoci v domě v Auteuilově ulici, nacházející se nedaleko Bouloňského lesíku. Někteří lidé podle svědků začali volat o pomoc z otevřených oken, zatímco jiní se před plameny snažili utéci na střechu.

Podle fotografií ze sociálních sítí se oheň rozšířil přinejmenším do 7. a 8. poschodí budovy stojící v těsném sousedství dalších obytných domů.

Asi dvěma stovkám nasazených hasičů se podařilo evakuovat okolo 50 obyvatel budovy, která byla postavena v 70. letech minulého století. „Zachránili jsme množství osob, včetně několika lidí, kteří prchli na střechu,“ řekl AFP mluvčí hasičů Clément Cognon.

„Paříž dnes truchlí,“ napsala v úterý na Twitteru pařížská starostka Anne Hidalgová o „strašné bilanci“ neštěstí. Jednání na radnici začalo minutou ticha. Místo neštěstí navštívila starostka a ministr vnitra Christophe Castaner.

Reklama

Doporučované