Hlavní obsah

Za rasistická gesta při fotbalových oslavách výhry Korejců nad Němci byli suspendováni dva televizní moderátoři

Video: Lucie Hrdličková, Profimedia.cz

 

Reklama

Americká televize Telemundo suspendovala dva moderátory za rasistická gesta. Dopustili se jich při oslavách vítězství jihokorejských fotbalistů nad Němci, díky kterému postoupilo Mexiko do vyřazovací části mistrovství. Moderátoři James Tahhan a Janice Bencosmová během živého vysílání předstírali, že mají šikmé oči.

Článek

Z nečekané středeční prohry obhájců titulu z Německa s Koreou 2:0 se kromě asijského týmu radovalo i Mexiko, které tím získalo místenku ve vyřazovací části.

Moderátorům americké televize Telemundo, která vysílá ve španělském jazyce, se ale oslavy vymkly z rukou, a to ve studiu ranní show Un Nuevo Dia (Nový den). Moderátor James Tahhan s moderátorkou Janice Bencosmovou si roztahovali oči do stran ve snaze napodobit asijský vzhled.

„Gesta našich moderátorů ranní show Jamese Tahhana a Janice Bencosmové, která směřovala k národnímu fotbalovému týmu Jižní Koreje, nás velmi zklamala,” vyjádřila se ve svém prohlášení televize. „Naše společnost bere tento druh nevhodného chování velmi vážně, jelikož se zcela vymyká našim hodnotám a standardům,“ stálo dále v prohlášení.

Moderátoři však rozhodně nebyli jediní. Internetem kolovaly fotky mexických fanoušků, kteří děkovali jihokorejskému týmu tím samým gestem. Korejští fanoušci na to brzy reagovali hashtagem #racialdiscrimination (rasová diskriminace) a někteří Mexičané se za chování svých krajanů omlouvali.

„Prosím, když chcete vyjádřit vděčnost korejskému týmu, dělejte to s respektem a nenahrávejte takové fotografie, protože jsou považovány za rasistické. Omlouvám se za takové chování, ne všichni Mexičané jsou takoví,“ napsal jeden z nich.

Mexické oslavy se zvrhly i v hlavním městě Mexiko City. Podle tamního deníku El Universal se několik fanoušků vymočilo na předzahrádku jihokorejské ambasády. A to není první prohřešek, kterého se Středoameričané v souvislosti s letošním světovým šampionátem v Rusku dopustili.

Na začátku června si devět mexických fotbalistů zpestřilo přípravu na blížící se mistrovství světa večírkem s třiceti placenými společnicemi. Během šampionátu jim navíc FIFA udělila pokutu za homofobické urážky adresované na německého gólmana Manuela Neuera během úvodního zápasu Mexika s Německem.

Reklama

Doporučované