Hlavní obsah

Za románek s kolegyní vyhazov. Byla to chyba, kaje se ředitel McDonald's

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení firmy McDonald's odvolalo Steva Easterbrooka z postu výkonného ředitele kvůli porušení firemních pravidel. Podle agentury AP je důvodem jeho odstoupení navázání osobního vztahu v rámci firmy.

Článek

Společnost v pondělí oznámila, že její představenstvo se v pátečním hlasování rozhodlo Easterbrooka odvolat. Americký fastfoodový koncern v prohlášení uvedl, že vztah Easterbrooka s kolegyní byl konsenzuální, ale „porušoval politiku společnosti“. Easterbrook podle oznámení prokázal „špatný úsudek“.

Bývalý ředitel rozeslal zaměstnancům e-mail, v němž napsal, že svým osobním chováním porušil pravidla. „Byla to chyba. Vzhledem k firemním hodnotám souhlasím s představenstvem, že je čas, abych odešel," stojí ve vzkazu. Easterbrook se vzdal také členství v představenstvu.

On ani firma jméno osoby, s níž Easterbrook navázal vztah, nejmenovali a neposkytli více informací. Dvaapadesátiletý Easterbrook McDonald's řídil od roku 2015. Firma v neděli oznámila, že Easterbrookovým nástupcem se stane Chris Kempczinski, který dosud řídil restaurace McDonald's v USA. Novým šéfem provozoven v USA se po Kempczinském stane Joe Erlinger.

Easterbrook pro McDonald‘s pracoval poprvé jako manažer v Londýně v roce 1993. V roce 2011 odešel, aby se stal šéfem Pizza Express a poté asijského potravinového řetězce Wagamama, než se do McDonald's v roce 2013 vrátil a stal se jeho hlavou pro Velkou Británii a severní Evropu.

Společnost byla v nedávné době kritizována za to, kolik platí svým zaměstnancům. Easterbrook za rok 2018 inkasoval 15,9 milionu dolarů (365 milionů korun). To je zhruba 2000krát více než průměrný roční plat běžného zaměstnance ve výši 7473 dolarů (160 tisíc korun).

McDonald's je vůbec největší řetězec restaurací s rychlým občerstvením. V České republice podniká od roku 1992. Loni zákazníci v tuzemských 99 restauracích McDonald's za hamburgery, hranolky a další potraviny utratili 5,81 miliardy korun.

Reklama

Doporučované