Hlavní obsah

Za útoky na média v Amsterdamu stojí nejspíš drogová mafie, terče atentátů o ní psaly

Rutte: Útoky jsou fackou svobodnému tisku a demokracii.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Týdeník Panorama i deník De Telegraaf vydaly reportáže o případu takzvané Mocro mafie, konkrétně o její buňce v Utrechtu.

Článek

Za útoky na nizozemská média z posledního týdne by mohla stát drogová mafie. Spekuluje se o tom především proto, že deník De Telegraaf i týdeník Panorama, na které nedávné útoky cílily, o ní psaly. Obě média vydala reportáže o případu takzvané Mocro mafie, konkrétně o její buňce v Utrechtu, odkud měli dva členové hledaní policií uprchnout do Mexika.

Jeden z útočníků minulý týden vypálil z raketometu na budovu, v níž sídlí několik redakcí různých médií včetně týdeníku Panorama. Podezřelého muže policie zadržela. V noci z pondělí na úterý pak narazila dodávka do budovy redakce deníku De Telegraaf, atentátník ji poté zapálil a vůz explodoval. Útočník z místa činu utekl, policie se domnívá, že měl komplice, který jej potom druhým autem odvezl pryč.

Kamerové záběry druhého útoku:

Video: Veronika Krátká, AP

Ani jeden z útoků si nevyžádal oběti na životech. Nizozemský premiér Mark Rutte se k atentátům vyjádřil na Twitteru. „Útok na De Telegraaf je fackou do tváře svobodného tisku a nizozemské demokracie,“ napsal. Dodal, že čin provází řada nejasností, ujistil ale o ostražitosti bezpečnostních sil a odhodlání policie dopadnout strůjce útoku.

Reklama

Doporučované