Hlavní obsah

Vražda Kuciaka stála 70 tisíc euro, policie ukázala záběry ze zatýkání

Video ze čtvrtečního zásahu slovenské policie.Video: Polícia Slovenskej republiky

 

Reklama

Ze slovenské justice unikají nové informace z vyšetřování únorové vraždy investigativního novináře.

Článek

Vyšetřování únorové vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky má po několika dnech od razie a zatýkání řady podezřelých další důležitou indicii, že šlo o úkladný a objednaný zločin.

Jeden z prokurátorů, kteří na případ dohlížejí, novinářům řekl, že za vraždu zaplatil objednavatel nejméně 70 tisíc euro, v přepočtu asi 1,8 milionu korun.

Podle prokurátora objednavatel v hotovosti uhradil 50 000 euro, zbylých 20 000 představovalo odpuštění dluhu.

Prokurátor v pondělí také řekl, že předmětem objednávky byl pouze Kuciak a že jeho partnerka se stala náhodnou obětí.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár na společné tiskové konferenci policie a prokuratury nevyloučil, že v případu budou kromě dosavadních čtyř lidí obviněni ještě další podezřelí.

Čtyři osoby, které policie z dvojnásobné vraždy dosud obvinila, soud v neděli poslal do vazby. Podle prokuratury jde o střelce, objednavatele činu, zprostředkovatele a pomocníka. Čižnár označil důkazy proti nim za velmi silné.

Objednavatelem vraždy byla podle prokurátora úřadu speciální prokuratury jediná žena mezi obviněnými. Prokurátor však naznačil, že nemusí být hlavní postavou objednávky – není totiž známo, odkud získala peníze.

Z dříve zveřejněných informací slovenských médií vyplývá, že objednavatelkou trestného činu byla podnikatelka Alena Zsuzsová. Podle některých informací pracovala jako tlumočnice z italštiny pro podnikatele Mariána Kočnera, jenž je v současnosti také ve vazbě – avšak kvůli jinému případu, než je Kuciakova vražda.

Kuciak v nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií.

Dvojici střelec zavraždil 21. února v jejím domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Z iniciál, které prokurátor uvedl, vyplývá, že za vraha vyšetřovatelé považují muže, kterým je podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó.

Někteří ze čtveřice obviněných byli již v minulosti odsouzeni za jiné trestné činy.

Podezřelé zadržela elitní jednotka slovenské policie ve čtvrtek a v pátek minulý týden. Při raziích kriminalisté zajistili dvě zbraně, zásobník i náboj, který se shoduje se střelivem použitým najatým vrahem. Kromě toho zabavili tři motorová vozidla a mobilní telefon, který byl podle policie využit při dvojnásobné vraždě.

Reklama

Související témata:

Doporučované