Hlavní obsah

Za Zemana se nemá omlouvat ministerstvo. Má to udělat sám, řekl soud

Foto: Fotoarchiv KPR

Za nepravdivá slova Miloše Zemana se na základě zrušeného verdiktu omlouvalo ministerstvo financí.

Reklama

Prezident v listopadu 2017 v TV Barrandov řekl, že poradce Zdeňka Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Článek

Za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi se nemělo omlouvat ministerstvo financí, odpovědnost nese Zeman jako soukromá osoba. Výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce. Vyplývá to z dnešního nálezu Ústavního soudu (ÚS), který vyhověl stížnosti ministerstva a vrátil spor k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Prezident v listopadu 2017 v TV Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Za nepravdivá slova se na základě zrušeného verdiktu omlouvalo ministerstvo financí, protože prezidenta nelze přímo zažalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Podle verdiktu šlo o nesprávný úřední postup, za který nesl zodpovědnost stát.

ÚS se nezabýval pravdivostí posuzovaného výroku. Pouze dospěl k závěru, že pokud výrok nemá souvislost s výkonem prezidentské funkce, nese odpovědnost sám prezident jako soukromá osoba. Jde o právní názor, který bude pro obvodní soud závazný.

Reklama

Doporučované