Hlavní obsah

Za zlatou medaili svatba. Nežidovskému sportovci ji ale musí Izrael povolit

Foto: Profimedia.cz

Olympijský vítěz v prostných Arťom Dolgopjat.

Reklama

Olympijské hry jako důvod ke změnám izraelských pravidel ohledně sňatků. Místní politici tak chtějí umožnit uzavření manželství zlatému gymnastovi z letošních olympijských her v Tokiu Arťomovi Dolgopjatovi.

Článek

Rodák z ukrajinského Dněpropetrovsku se v neděli 1. srpna zapsal do izraelské historie. Jako teprve druhý reprezentant židovského státu z olympijských her přivezl nejcennější kov. Gymnasta ovládl soutěž v prostných a ke svým dvěma titulům vicemistra světa v této gymnastické disciplíně tak přidal vytoužené zlato.

Možná více než o sportovním úspěchu se ale aktuálně v zemi mluví o Dolgopjatově osobním životě. Podle ortodoxního židovského práva totiž syn židovského otce Olega, ale nežidovské matky Angely, není považován za Žida a nemůže tak v Izraeli uzavřít manželství. Obyvatelé Izraele totiž až na výjimky mohou uzavírat jen náboženské sňatky, nad kterými mají kontrolu náboženské instituce jako Vrchní rabinát. V zemi se tak mohou brát pouze přísušníci stejného vyznání.

Dolgopjatovi, který se do Izraele spolu s rodiči přestěhoval ve svých dvanácti letech, tak v rámci izraelského práva patří status „bez vyznání“. Podobná komplikace zabraňuje v uzavření sňatku až statisícům Izraelců, informuje deník The Times of Israel.

Po změně už ale volají i vládní politici. Budoucí premiér Jair Lapid, který současného předsedu vlády Naftaliho Bennetta podle dohody nahradí v roce 2023, i vůdkyně labouristů Merav Michaeliová v pondělí slíbili, že podniknou kroky, které umožní zlatému olympijskému medailistovi uzavřít v Izraeli manželství.

„Budu ze všech sil bojovat za civilní svazky,“ cituje Lapida deník The Jerusalem Post. „Je nemyslitelné, že někdo může bojovat naším jménem na olympijských hrách, reprezentovat nás a získat zlatou medaili, ale nemůže se zde oženit,“ dodal Lapid.

Předsedkyně izraelských labouristů Michaeliová pak uvedla, že je nepřijatelné, aby Izrael neumožnil Dolgopjatovi se v zemi oženit. Labouristé podle ní chtějí změny prosadit hned po listopadovém schválení státního rozpočtu. „Stejně jako jsme prolomili monopol košer certifikátů, nadešel čas ukončit i monopol na manželství v Izraeli,“ cituje ministryni The Jerusalem Post. „Toto volební období tak budeme v Knessetu pracovat na zrušení tohoto monopolu,“ dodala předsedkyně labouristů.

Prohlášení vládních politiků se ale nelíbí například zástupcům ortodoxních stran v Knessetu. Podle člena vedení ortodoxní sefardské strany Šas Arje Deriho slibované kroky způsobí, že Izrael už nebude nadále židovským státem.

„Ani on sám o sobě netvrdí, že je Žid,“ řekl deníku The Jerusalem Post Deri. „Získání medaile z něj Žida nedělá. Nečelí zde žádné diskriminaci. Naše zákony jsou konzistentní: Manželství v této zemi již 73 let řídí židovské zákony,“ dodal odpůrce uvolnění pravidel.

Dolgopjat, který již několik let žije se svou běloruskou přítelkyní, novinářům v dějišti her řekl, že kauzu nebude komentovat. „Toto jsou věci, které si chci ponechat ve svém srdci,“ řekl olympijský vítěz. „Teď není správný čas na to, abych o tom mluvil,“ dodal ukrajinský rodák. Mezitím potvrdil, že ho čeká po úspěšné olympiádě pauza v řádu pár týdnů, než se vrátí zpět do přípravy. Mezitím už vyhlíží další olympijské hry, které jsou na programu v Paříži v roce 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované