Hlavní obsah

Záběry jak z jiného světa: Země, kde se znovu tančí v barech na stolech

Bez komentáře: Vakcinační šampion Izrael rozvolňuje. Pro očkované se znovu otevřely vnitřní prostory barů, restaurací nebo posiloven. Venkovní zahrádky pak jsou otevřeny pro všechny. V kontrastu nabízíme i pohled na situaci v Česku.Video: twitter/danielmack, /twitter/v_kalifa, AP

 

Reklama

Vakcinační šampion se vrací k životu, jaký jsme znali před pandemií. Pro očkované se otevřely restaurace či posilovny, v oblastech s nízkým výskytem nákazy začala prezenční výuka.

Článek

Obnovena byla na konci prvního březnového týdne také osobní doprava na Ben Gurionově letišti. Uvolnění umožnila úspěšná očkovací kampaň, v rámci které dostala alespoň jednu dávku vakcíny už více než polovina obyvatelstva. „Je to skvělý den! Pro lidi se zeleným pasem otevíráme restaurace, vracíme se k životu,“ komentoval rozvolňování premiér Benjamin Netanjahu. Zelený pas je potvrzením o očkování, dostat ho ale mohou i lidé, kteří se z koronaviru už uzdravili.

Záběry z izraelských ulic zveřejněné v předchozích dnech na sociálních sítích působí jako z doby před covidem. Uvolnění uzávěr bylo mnohde důvodem k hromadným oslavám, v Tel Avivu třeba mladí v baru tančili na stolech.

Pro držitele zeleného pasu se znovu otevřely vnitřní prostory barů, restaurací nebo posiloven. Venkovní zahrádky pak jsou otevřeny pro všechny, tudíž i pro neočkované osoby. S omezenou kapacitou diváků a účastníků se mohou konat sportovní zápasy či konference. Prezenční výuka bude zahájena pro studenty se zeleným pasem i na vysokých školách.

Některá základní omezení ale zůstávají v platnosti. Jde například o nošení roušek a udržování rozestupů.

Epidemiologové varují před příliš rychlým rozvolněním pravidel v devítimilionové zemi.

Záběry z Izraele ukazují, jak je Česko ještě daleko k návratu do běžného chodu. Zatímco v Izraeli obdrželo nejméně jednu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech na 5,1 milionu Izraelců, z nichž skoro 4,4 milionu dostalo už obě dávky, v Česku zatím bylo vyočkováno v součtu 1 215 430 dávek.

V zemi platí už třetí týden přísná omezení pohybu a další opatření proti epidemii. Čísla však neukazují, že by epidemie byla na ústupu. Ve středu testy prokázaly nákazu koronavirem téměř u 12 000 Čechů, zatímco v Izraeli evidovali v úterý ráno jen 1 472 nově infikovaných.

Odborníci nicméně v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedli, že i v Česku změna k lepšímu přijde. „Ještě bych tomu dal pár dní, například do konce tohoto týdne, do začátku příštího, ten pokles tam vidět je,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Plevka z brněnského výzkumného centra CEITEC.

Reklama

Doporučované