Hlavní obsah

Záběry: Nový Zéland se připravuje na cyklon Gita. Jde o jednu z nejhorších bouří za dlouhá léta

Na Nový Zéland se blíží cyklon Gita, který doprovází silný vítr a déšť.Video: AP

 

Reklama

Na Nový Zéland se blíží jedna z nejhorších bouří, které oblast zasáhly za posledních několik desítek let. Část země už vyhlásila mimořádný stav. Tamní premiérka vyzvala obyvatele k maximální opatrnosti.

Článek

K Novému Zélandu se blíží cyklon Gita, který doprovází vítr o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Hlavní nápor by měl dorazit v úterý v noci místního času a následující den ráno. Na místa, která má cyklon zasáhnout, se už rozmístili vojáci.

Odhaduje se, že silný vítr a prudké deště by měly trvat dvanáct hodin. Místní aerolinky Air New Zealand kvůli nepříznivému počasí zrušily až do úterního večera všechny spoje, které měly vzlétat či přistávat v hlavním městě Wellingtonu.

Už nyní ostrovní stát sužují lijáky, jež na mnoha místech způsobují záplavy. Podle agentury Reuters mimořádný stav kvůli vydatným srážkám vyhlásilo město Christchurch, které leží na východním pobřeží Jižního ostrova. Pobřežní města ve střední části země se podle meteorologů musí připravit také na silné mořské vlny, jež mohou dosahovat výšky až šesti metrů.

Úřady na mnoha místech v severní části Jižního ostrova zrušily výuku. Také pro jistotu uzavřely část dálnice. Premiérka Jacinda Ardernová vyzvala obyvatele své země, aby nebrali varování meteorologů na lehkou váhu.

Cyklon Gita se už v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. Na některých místech dosahoval vítr rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal značné škody. Podle meteorologů se v této oblasti jedná o jednu z nejhorších bouří za posledních několik desítek let.

Reklama

Doporučované