Hlavní obsah

Záběry řádícího hurikánu. Zasáhl oblíbenou dovolenkovou destinaci v Řecku

Hurikán Janos zasáhl oblíbené řecké ostrovy. Západ země je v pohotovosti.Video: AP

 

Reklama

Řecká vláda včera vyhlásila v osmi regionech na západě Řecka stav pohotovosti kvůli blížící se subtropické bouři. Hurikán Janos dnes zasáhl Jónské ostrovy.

Článek

Meteorologové vydali výstrahu, že bouře může způsobit záplavy a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom deník Kathimerini.

Bouři Janos meteorologové označují za takzvaný medikán (tedy středomořský hurikán), zatím se ale neví, jakou silou zasáhne pevninu a zda ohrozí i města Atény a Korint.

„Zásah bouře Janos bude podobný jako v případě jiných silných bouří, ale bude mít vyšší intenzitu, delší trvání a zasáhne větší území,“ řekl náměstek ministra civilní ochrany Nikos Hardalias.

Na příchod živlu se urychleně připravovali zejména lidé na Jónských ostrovech, jako je Kefalonia, Ithaka či Zakynthos, a také obyvatelé blízkých přímořských regionů v pevninském Řecku. Janos už během dneška zasáhl řecký ostrov Zakynthos, kde vyvracel stromy a přerušoval dodávky elektřiny.

Byla zastavena také letecká doprava a nejezdily trajekty. Letecké spoje, které mířily na ostrovy, byly odkloněny na pevninskou část Řecka. Všechny lodě a další plavidla se musely přesunout do bezpečných přístavů. Živel na ostrovy s sebou přinesl vydatný déšť a vítr, který dosahuje v poryvech 117 kilometrů za hodinu. Úřady hlásí, že neevidují žádné oběti.

+1

Mluvčí vlády Stelios Petsas uvedl, že přesnou dráhu cyklóny zatím nelze s jistotou předpovědět. Není tedy zatím jasné, zda mají s jejím příchodem počítat i lidé v oblasti metropole či ve vnitrozemí Peloponéského poloostrova.

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně, a to zejména v období od října do března.

Reklama

Související témata:

Doporučované