Hlavní obsah

Záběry z dronu: Zkáza v alpských lesích. Přírodní katastrofa v Itálii si vyžádala 19 životů

Větrná srmšť a prudké deště v Itálii připravily o život 19 lidí. Alpské lesy přišly o tisíce vzácných stromů.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Videozáběry, které v sobotu zveřejnily agentury AP a Reuters, ukazují škody, jež přírodní katastrofa napáchala v alpském pohoří na severu Itálie.

Článek

V regionu Tridentsko-Horní Adiže vyvrátily poryvy větru dosahující až 190 kilometrů za hodinu tisíce staletých borovic.

Na svazích horského masivu Dolomity v Benátsku pak stejná smršť pokácela další tisíce stromů v oblasti „houslového lesa”.

„Pětina lesa už neexistuje. Stovky hektarů lesa byly zničeny,” cituje dnes deník La Repubblica lesníka Paola Kovace. Původní rozloha lesa byla 2700 hektarů.

Smrky červené, jejichž dřevo se používá pro výrobu hudebních nástrojů, se v prudkém větru dostaly ze svahů až do řeky Boite a následně pokryly většinu hladiny přehrady Comelico Superiore.

„Jsme na kolenou,” zhodnotil situaci guvernér benátského regionu Luca Zaia, který vládu žádá o finanční pomoc i úlevy, napsal deník La Stampa.

Vítr za několik hodin vyvrátil tolik stromů, kolik by dřevorubci vytěžili za tři roky, uvedl zpravodajský server BBC.

„V benátských horách to vypadá jako po zemětřesení, tisíce hektarů lesa leží na zemi, jako by tam přejela obrovská motorová pila,” dodal guvernér.

Některé vesnice v Dolomitech jsou kvůli sesuvům půdy a poničeným silnicím odříznuté od okolního světa.

Zaia požádal banky, aby v postižených oblastech nyní od lidí, kteří přišli o vše, nevybíraly splátky hypoték a poskytovaly jim mimořádné půjčky. Na vládu se guvernér obrátil s prosbou, aby postižení nemuseli platit daně a poplatky za energie. V nejhůře postižených oblastech jsou zavřené školy. Bez elektřiny je podle něj na 160 tisíc uživatelů.

Italský úřad civilní ochrany označil poslední vlnu bouřek za „jednu z nejsložitějších meteorologických situací posledních šedesáti let”.

Podle deníku La Stampa se v neděli počasí opět zhorší. Ve střední a jižní Itálii očekávají meteorologové déšť a místy prudké bouřky.

Bouře si v Itálii od pondělka vyžádaly nejméně 19 obětí. Mezi nejpostiženější oblasti patří právě alpské regiony, jako je Tridentsko-Horní Adiže, Benátsko nebo severoitalská provincie Belluno.

Reklama

Doporučované