Hlavní obsah

Zabiják, co léčí dobytek. Kvůli němu počet asijských supů rapidně klesá

Svět bez obalu: Počet asijských supů rapidně klesl. Zabíjí je lék na léčbu dobytka.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Asijští supi jsou na pokraji vymření – a může za to výhradně člověk. Jejich populace se od 90. let snížila o 95 procent. V Pákistánu jich už zůstalo jen asi 100 kusů. Velký problém je, že ptáci snášejí pouze jedno vejce ročně.

Článek

Záchranná stanice v zoologické zahradě Changa Manga se snaží tento stav zvrátit, přestože je chov velmi náročný. Díky péči zdějších chovatelů se to daří.

„Když sup sedí na vejci a z nějakého důvodu odletí pryč během líhnutí a vejce třeba spadne nebo se rozbije, tak je celý chov v troskách,“ popisuje náročnost chovu pracovník tamní chovné stanice.

Pákistánští supi jsou ve volné přírodě také ohroženi léky pro skot a jiná hospodářská zvířata. Zejména pak diklofenakem sodným, který jim poškozuje játra. Látka byla v roce 2006 zakázána, ale v některých oblastech je používaná dodnes.

„Naše zařízení si proto chová i kozy a zajíce, aby mělo vlastní zdroj potravy. Když jsme domácí zvířata kupovali, tak jsme museli čekat, než jsme je porazili, dokud jsme si nebyli zcela jistí, že v jejich těle nebezpečná látka není,“ říká zdejší veterinář.

Cílem střediska je v budoucnu vypustit ptáky zpět do přírody.

„Naším úkolem je založit pro supy bezpečné zóny. Takže se snažíme přesvědčit farmaceutické společnosti, veterináře a oblastní komunity, aby zcela vymýtili používání diklofenaku sodného. Až se nám to podaří, tak budeme moci supy zase pustit ven,“ dodává chovatel záchranné stanice.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované