Hlavní obsah

Zabitý americký misionář svou návštěvou ohrozil indický kmen, na běžné nemoci jako chřipka nemají vybudovanou imunitu

Americký misionář s sebou mohl na ostrov zavléct nemoci, které jsou pro domorodce smrtelné.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Americký misionář se snažil příslušníky kmenu Sentinelců konvertovat na křesťanství. K cizincům nepřátelští domorodci ho však téměř okamžitě zabili. John Allen Chau přitom na ostrov mohl nedopatřením přivléct řadu běžných chorob, které mohly zdecimovat celý kmen.

Článek

Mladý Američan, kterého minulý týden zabili příslušníci izolovaného indického kmene Sentinelců, chtěl mezi nimi šířit křesťanství. Poznámky o smyslu výpravy na odlehlý ostrov Severní Sentinel, který je součástí indického souostroví Andamany a Nikobary, si John Allen Chau zapsal do deníku. Napsala to agentura AFP s odvoláním na indické policejní zdroje.

Sentinelci, kteří na ostrově žijí, jsou jedni z posledních lidí na světě nedotčení moderní civilizací. Žijí jako lidé v době kamenné, živí se jako lovci a sběrači a brání se veškerým stykům s cizinci. Ti, kteří se přiblíží, bývají terčem útoků domorodého obyvatelstva.

Sedmadvacetiletý Američan John Allen Chau se na ostrov vydal i přesto, že indická vláda označuje Severní Sentinel za chráněnou oblast a přístup tam zakazuje. Nejprve si najal rybářský člun, nedaleko ostrova Severní Sentinel pak přesedl na kánoi, na které 15. listopadu sám doplul k pobřeží.

Sentinelci po něm začali střílet z luku a jeden z šípů probodl jeho bibli. Američan se tedy vrátil na loď rybářů a poznatky si zapsal do deníku. Následujícího dne, v pátek 16. listopadu, se vypravil na ostrov znovu. Z této cesty se již nevrátil.

Statisíce bakterií pouhým podáním ruky

Rybáři policii vypověděli, že na Američana se na ostrově snesla sprška šípů. Jeho tělo Sentinelci poté pohřbili na pobřeží do písku. Indické úřady nyní zvažují způsoby, jak tělo mrtvého z ostrovů odvézt. Radí se přitom s antropology a dalšími experty.

Jak navíc sdělil agentuře Reuters profesor sociální antropologie Púran Čand Džoši z Univerzity v Dillí, americký misionář příslušníky kmene svou návštěvou závažně ohrozil.

„Pokud bych tam šel, přinesl bych s sebou spoustu bakterií a mikrobů. I podáním ruky bych na ně mohl přenést statisíce bakterií. Můžou umřít i na chřipku, na něco tak prostého, protože vůči ní nejsou imunní. Je proto velmi důležité, abychom s nimi měli velmi, velmi kontrolovaný kontakt,“ uvedl Džoši.

„Nezlobte se na ně či na Boha, pokud mě zabijí“

„Možná se vám zdá, že se chovám pošetile, ale myslím si, že má smysl šířit slovo Boží mezi tyto lidi,“ napsal prý Chau svým rodičům před osudnou výpravou. „Prosím, nezlobte se na ně či na Boha, pokud mě zabijí,“ dodal.

Souostroví Andamany a Nikobary se nacházejí v Bengálském zálivu a tvoří je řetěz více než 550 odlehlých ostrovů. Sentinelci žijí na malém zalesněném ostrově Severní Sentinel a jsou i pro odborníky velkou neznámou, protože tento kmen se cizinců důsledně straní. Přesný počet Sentinelců není znám. Odhady se pohybují od méně než 40 přes 250 až k 500.

„Když s nimi někdo přijde do kontaktu tváří v tvář, je šance, že může být zabit. A to se stalo tomu americkému turistovi. Antropologové tam taky jezdí. Kontaktují je však z velké vzdálenosti. Nechávají si na plážích věci, jen když vědí, že tam nikdo není. Ustupují. Drží se v rozumné vzdálenosti, takto to v minulosti fungovalo. Myslím, že ten turista ale překročil hranici,” dodává profesor Džoši.

Reklama

Doporučované