Hlavní obsah

Začal jako „start-up“, po dvou stoletích má pět pokračovatelů

Foto: TON, Seznam Zprávy

Nejslavnější židle č. 14 od Michaela Thoneta a č. 18 (druhá a třetí zleva) v designu Gebrüder Thonet.

Reklama

Před 150 lety zemřel Michael Thonet, který dal světu slavné židle. Stejně jako měl Thonet pět synů, jeho firma má dnes pět odnoží, všechny dál rozvíjejí nábytkářské technologie. Zásadní roli hrál v historii Thonetu český TON.

Článek

Příběh Michaela Thoneta, jeho potomků a firem spjatých s jeho jménem je plný úspěchů a zvratů, úpadků a zmrtvýchvstání. Začal před dvěma stoletími v Boppardu v dnešním Německu, kde v roce 1819 vyučený truhlář založil první dílnu.

Jeho podnikavost a vynalézavost mu však nedaly, aby zůstal regionálním řemeslníkem. Zdokonalil výrobu nábytku z ohýbaného dřeva, materiál povařil v tekutém klihu a pak ho ohýbal do forem, což umožnilo sériovou výrobu. Elegantní výrobky porážely konkurenci cenou, lehkostí a pevností. Dnes bychom takovou inovativní firmu nazvali start-upem.

Když v roce 1841 nábytek ukázal na průmyslové výstavě v Koblenzi, všiml si ho rakouský kancléř Metternich. Vyzval Thoneta, aby přestěhoval výrobu do Vídně, a on poslechl. Po počátečních těžkostech se uchytil a vybudoval firmu, jejíž výrobky jsou dnes téměř synonymem židlí.

Expanze kvůli bukovým lesům

V roce 1853 Thonet převedl společnost na pět synů a vznikla značka Gebrüder Thonet. Sám podnik dál řídil. Jeho výrobky se postupně staly módou u šlechty, v kavárnách či hotelech. Jak Thonetům přibývaly zakázky, ve Vídni začali mít nedostatek bukového dřeva. Proto se rozhodli přemístit výrobu jinam, kde lze získat materiál přímo z lesa a kde bude levná pracovní síla. Volba padla na moravské Koryčany.

Foto: Thonet, Seznam Zprávy

Michael Thonet předal firmu svým pěti synům, tedy „Bratrům Thonetovým“ – Gebrüder Thonet.

Michael Thonet se tam přestěhoval a předal řízení firmy synům. Továrna začala vyrábět v roce 1857 a o dva roky později se tu zrodila nejslavnější „thonetka“ č. 14. Židle z Koryčan byly zřejmě prvními sériovými výrobky na světě. Thonetové vymysleli systém z modulů, které se kombinovaly dle objednávek. Zboží dodávali rozebrané na díly, což zlevnilo dopravu.

Když továrna nestačila, rodina stavěla další. Začala v Bystřici pod Hostýnem, pokračovala v dnešních Veľkých Uhercích na Slovensku, v Halenkově a Vsetíně. Následoval dnešní Radomsk v Polsku a Frankenberg v Německu. Vývojovým a inovačním centrem celé firmy se stal podnik v Bystřici. Thonetové tu zavedli nový typ organizace práce, kdy se každý dělník soustředil jen na jeden úkon.

Turbulence mezi válkami

Michael Thonet zemřel v roce 1871. Z jeho technologie vznikl nový obor, jemuž se věnovalo víc než 50 firem. Přes konkurenci se Thonetům dařilo, ale s první světovou válkou nastal zlom. Řada zaměstnanců narukovala, místo nábytku se vyráběly bedny na munici. Firma hodně dodávala císaři, a když se Rakousko-Uhersko rozpadlo, neměl kdo zaplatit. Všechny továrny se ocitly v zahraničí, proto firma v roce 1921 přestěhovala sídlo do Brna.

I když se část rodiny bránila, Thonet nakonec fúzoval se dvěma konkurenty – vídeňským Mundusem a vsetínským Kohnem. Vznikl konglomerát Thonet-Mundus se sídlem v Curychu a nad firmou převzal hlavní slovo židovský podnikatel Leopold Pilzer.

Byl to tvrdý obchodník, který razil nízké ceny. Slovenský a halenkovský závod zavřel, ve Vsetíně výrobu přesunul do původní továrny Kohn, kde fungovala do roku 1932. Areál v Halenkově později koupila část rodiny Thonetových a kromě provozu pily tam do roku 1945 vyráběla dřevostavby.

Za hospodářské krize se Pilzerovi podařilo firmu udržet geniálním tahem – zachytil zrod funkcionalismu v německé škole Bauhaus. Tamější designéři Marcel Breuer či Mart Stam experimentovali s nábytkem z ocelových trubek. Thonet-Mundus koupil jejich berlínského výrobce a ve Frankenbergu se zaměřil na tuto novou technologii. Založil pak i značku trubkového nábytku Thonet Frères v Paříži, která existovala až do roku 1980.

Foto: Thonet, Seznam Zprávy

Ve 30. letech se německá část firmy Thonet-Mundus zaměřila na funkcionalistický nábytek z Bauhausu.

Do rukou státu a zase zpět

Na konci 30. let, s nástupem nacismu, se situace zhoršila. Žid Pilzer cítil v Evropě nejistou budoucnost. S Thonety se vyrovnal a rodina převzala zpět část podniků, včetně těch v Koryčanech a Bystřici. Pilzer pak emigroval do USA a založil tam společnost Thonet Industries, která funguje dodnes. Pod značkou Thonet vyrábí trubkový a dřevěný nábytek inspirovaný tradicí.

Druhá světová válka evropský Thonet hodně zasáhla. Opět musel přejít na válečnou výrobu, továrna v Německu byla srovnána se zemí, kanceláře ve Vídni vyhořely. Podniky v Koryčanech a Bystřici po válce znárodnilo Československo.

Bystřický Thonet spolu se svou filiálkou v Holešově a s taktéž znárodněnou firmou L. A. Bernkop ve Frenštátě pod Radhoštěm začal v 50. letech fungovat pod značkou TON – Továrna ohýbaného nábytku. Pod ní existuje dodnes, i když už jen v Bystřici. Po privatizaci se L. A. Bernkop osamostatnil a provoz v Holešově TON uzavřel. Dnes je TON sebevědomou evropskou značkou, která kromě tradiční výroby angažuje i hvězdy designu, jako je Arik Levy.

Foto: TON, Seznam Zprávy

Pokračovatelé dál inovují technologie. Designér Arik Levy vymyslel pro židle Split rozštěp s ohýbáním ve dvou směrech.

Na základech podniku v Koryčanech vznikl v roce 1990 známý výrobce kuchyní Koryna. Tomu se však nedařilo, a přestože se ho snažila po koupi zachránit firma L. A. Bernkop, před pár lety výroba padla. Zůstal chátrající areál a zanedbaná vila Michaela Thoneta.

I závod v polském Radomsku potkalo znárodnění. Od 50. let vystupuje pod značkou Fameg a drží se jí i dnes, v soukromých rukou. Firma jde podobnou cestou jako TON – nabízí tradiční thonetky, ale přidává i nové kusy od současných designérů. Kromě toho vyrábí i pro IKEA.

Nové začátky

V Německu a Rakousku začali Thonetové po válce znovu od nuly. Pronajali si závod v rakouském Rohrau a obnovili továrnu v německém Frankenbergu. V roce 1976 se firma Gebrüder Thonet rozdělila na dvě – rakouskou a německou.

Ta německá je úspěšná. Vyrábí i dřevěnou klasiku, ale image hodně postavila na trubkovém designu z Bauhausu. Od 60. let spolupracuje se známými designéry, třeba Vernerem Pantonem či Wernerem Aisslingerem. Od roku 2006 používá značku Thonet a jako v jediném pozůstatku původní firmy v ní působí členové rodiny.

Foto: Thonet, Seznam Zprávy

Německý Thonet dnes staví image hlavně na funkcionalistickém trubkovém nábytku, jako je ten od Marcela Breuera.

V Rakousku se Thonetům moc nedařilo. V 90. letech značku prodali, putovala do německých a pak do italských rukou. Znovu ji vzkřísila italská skupina Poltrona Frau, ale na vzestupu je až od roku 2013, kdy ji koupil Ital Franco Moschini. Výrobu přesunul do Itálie a zavedl nový název Wiener GTV Design. Pod ním vyrábí slavné dřevěné modely i nové od špičkových designérů, jako je studio Front či Nendo.

+2

Reklama

Související témata:

Doporučované