Hlavní obsah

Začala demolice domu po explozi plynu v Prešově. Podívejte se na fotografie

Foto: Profimedia.cz

Majitelé bytů v poškozené budově souhlasili, aby byl v případě potřeby rozebrán celý dům.

Reklama

V pondělí dopoledne začali pracovníci české firmy Cannoneer group s pomocí speciální techniky rozebírat horní podlaží prešovského dvanáctipatrového domu, který po explozi plynu zachvátil požár. Podle hasičů si výbuch vyžádal osm lidských životů, z toho jedna osoba je ale stále nezvěstná a její pozůstatky se patrně nacházejí v poničené budově.

Článek

Panelový dům demontuje demoliční bagr o hmotnosti 214 tun, který je vybaven dlouhým teleskopickým ramenem a hydraulickými nůžkami. Ty umožňují rozebírat budovu po menších kusech. Okolí objektu policie uzavřela.

+1

Nejprve má být rozebráno několik nejvyšších podlaží, která exploze a požár poničily nejvíce. Mluvčí města Prešov Vladimír Tomek ČTK sdělil, že zatím nelze odhadnout, jak dlouho práce potrvají. Po největší tragédii svého druhu v novodobé historii Slovenska vlastníci bytů v poškozené budově souhlasili, aby v případě potřeby byl rozebrán celý dům.

Explozi policie vyšetřuje jako obecné ohrožení a v případu obvinila tři osoby, které prováděly výkopové práce, při nichž bylo poškozeno plynové potrubí.

Prešovský magistrát upozornil, že kvůli bezpečnosti se během demoličních prací přes den nemohou ve svých bytech zdržovat obyvatelé domů sousedících s poškozeným panelákem.

Cannoneer group vykoná samotnou demolici paneláku v Prešově za symbolické jedno euro. Česká firma se podle svého webu zaměřuje na demolice staveb do výšky 68 metrů, zpracování kovového odpadu nebo na přepravu těžkých břemen a kontejnerů.

Reklama

Související témata:

Doporučované