Hlavní obsah

Začíná Měsíc dobročinné závěti, lidé mohou odkázat něco na charitu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Česku dnes začíná Měsíc dobročinné závěti. Vyhlásila ho koalice Za snadné dárcovství. Upozorňuje na to, že státu z pozůstalostí každý rok propadá majetek i za několik stovek milionů korun.

Článek

Chce proto dárce a dárkyně podpořit v tom, aby sepsali poslední vůli a pamatovali v ní na prospěšné organizace. Pokud to udělají do 12. října, proplatí jim notářský poplatek. ČTK o tom informovaly koalice a organizace Člověk v tísni. Na dnešek připadá Mezinárodní den závětí.

Majetek lidí bez příbuzných, kteří nesepíšou poslední vůli, propadá po jejich smrti státu. Ten získá i pozůstalost, kterou odmítnou dědicové. Loni Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podle svého mluvčího Radka Ležatky řešil 1340 takzvaných odúmrtí a převzal jmění za víc než 289,15 milionu korun.

Upozornit na možnost darů ze závěti má kampaň Závěť pomáhá se sloganem: Pomáhám za života, budu i po něm. Podle organizátorů je v mnoha státech Evropy darování ze závěti běžné, a to nejen u bohatých. Lidé poskytují i menší dary. Řada dárců podpořila neziskové organizace ve své poslední vůli ale už i v Česku. Přispěla tak na pomoc postiženým, seniorům, opuštěným dětem či ohroženým zvířatům. Například mezi lety 2006 a 2016 získaly nadace a prospěšné spolky z dědictví kolem 150 milionů korun. V závěti je možné stanovit různé podmínky a určit, na co se dar využije.

Koalice sdružuje tři desítky organizací a institucí. Mezi ně patří třeba Diakonie ČCE, Armáda spásy, Národní divadlo, Cesta domů, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Amnesty International, SOS dětské vesničky, Lékaři bez hranic či Člověk v tísni.

„V současnosti jednáme s řadou potenciálních dárců, kteří mají k Člověku v tísni nějaký vztah, ale vždy je to citlivá záležitost, za kterou je často velmi pohnutý osobní příběh,“ uvedl Tomáš Vyhnálek z organizace Člověk v tísni. Ta získala v posledních pěti letech ze závětí přes deset milionů korun.

Koalice Za snadné dárcovství vyhlašuje Měsíc dobročinné závěti už potřetí. V minulých dvou ročnících uhradila notářské náklady za sepsání poslední vůle či dědické smlouvy desítkám dárkyň a dárců, kteří na prospěšné organizace pamatovali. O proplacení mohou nyní žádat lidé, kteří uzavřou závěť do 12. října a na dobročinnost odkážou aspoň tolik, kolik činí notářský poplatek. Koalice poskytne až 1800 korun.

Bližší informace o možnosti darovat jsou na webu www.zavetpomaha.cz. Zájemci na stránkách najdou i seznam členů koalice či příběhy lidí, kteří dobročinnou závěť sepsali.

Reklama

Související témata:

Doporučované