Hlavní obsah
Online

Měli covid dvakrát. V Česku se opakovaně nakazily desítky lidí

Záznam tiskové konference premiéra Andreje Babiše.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Lidé starší 80 let se dnes ráno začali začali registrovat na očkování proti covidu-19. Kapacita zadaných termínů pro očkování byla podle webu systému po více než hodině vyčerpaná. Systém a telefonní linka kolabovaly.

- Zpoždění bude mít podle ministra Blatného registrace zdravotníků. Ta měla začít v pondělí. Odsunuta bude i „všeobecná“ registrace. Premiér Babiš řekl, že by byla zbytečná a od 1. února se budou smět registrovat jen lidé starší 65 let.

- Opakovaně se v Česku loni nakazilo novým typem koronaviru 56 lidí, kteří měli v obou případech nákazy příznaky nemoci covid-19. Kromě tohoto Státní zdravotní ústav zaznamenal dalších 189 případů reinfekce covidem-19, u kterých ale minimálně jedna z nákaz neměla příznaky.

  • SZÚ zaznamenal téměř dvě stovky znovu nakažených

    Opakovaně se v Česku loni nakazilo novým typem koronaviru 56 lidí, kteří měli v obou případech nákazy příznaky nemoci covid-19. Kromě tohoto Státní zdravotní ústav zaznamenal dalších 189 případů reinfekce covidem-19, u kterých ale minimálně jedna z nákaz neměla příznaky. U dalších 36 případů se ověřují data. ČTK o tom dnes informovala mluvčí SZÚ Klára Doláková.

    Za opakovanou nákazu, takzvanou reinfekci, se považuje opakované, potvrzené onemocnění, kdy člověk má příznaky choroby a kdy mezi první a druhou nákazou bylo 90 a více dnů.

  • Šídlo: Bylo jasné, že zase prohrajeme 2:0 a že jsme to věděli dopředu

    „Reflexy fanouška Arsenalu se hodí při sledování výkonů této vlády národní pohromy,“ hledá paralelu k výkonu vlády komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. Že registr nefungoval, jak měl? „Ano, je to zcela běžné a stává se to. Této vládě se v zásadě nestává nic jiného.“

  • Antigenních testů přes 1,1 milionu

    Antigenních testů na covid-19 bylo v Česku od loňského listopadu, kdy se s preventivním testováním populace začalo, provedeno přes 1,14 milionu. V prosinci bylo v tomto testování pozitivních pět procent, v lednu zatím skoro osm procent. Původně mělo dobrovolné testování pro veřejnost končit dnes, prozatím je mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví prodlouženo do odvolání. Lidé s podezřením na nákazu novým typem koronaviru se od začátku epidemie vyšetřovali většinou metodou PCR, která počítá se zpracováním vzorku z nosohltanu v laboratoři. Metoda je podle odborníků velice přesná a citlivá, může ale odhalit virus i ve chvíli, kdy už nakažený není infekční.

  • Když se fakultou nese: Pozor, jde hygiena

    Část studentů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické si stěžuje na nedodržování opatření ve škole. Seznam Zprávy některé případy zdokumentovaly a reportér byl u inspekce hygieniků, která však působila dost tragikomicky.

  • Soukromé firmy se chtějí do očkování zapojit dřív než v květnu

    Zaměstnavatelský Svaz průmyslu a dopravy dnes uvedl, že se s ministrem Blatným dohodl na tom, že se do očkování ve druhé fázi od května mohou zapojit i firmy. „Pokud se do České republiky dostanou vakcíny rychleji, tak vláda zahájí druhou fázi očkování dříve než v květnu. Díky tomu, že se do vakcinace zapojí závodní lékaři a firemní poskytovatelé zdravotní péče, přispějí podniky k rychlejšímu proočkování lidí,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák. Podle něj navíc firemní lékaři uleví praktikům. Hanák dodal, že svaz od začátku roku nabízí pomoc i s popularizací očkování.

  • Odborníci: Rezervační systém je zdlouhavý, složitý, chce příliš mnoho dat

    Rezervační systém na očkování proti koronaviru, který stát dnes spustil, není podle IT odborníků řádně otestovaný a „odladěný“. Využil se systém třetí strany, který není primárně pro tento účel. Je zdlouhavý a požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, které už navíc má. „Rezervační systém pro očkování vykazuje všechny typické neduhy aplikací veřejné správy. Je složitý, zdlouhavý, požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, včetně takových, které stát již má v základních registrech. Stránka není uzpůsobená pro nevidomé, vyžaduje vlastnictví mobilního telefonu a obsahuje dlouhé a složité texty. Stát neumí vytvářet přehledné a snadno použitelné weby, což je škoda,“ řekl například nezávislý odborník na technické řešení a použitelnost webových stránek Tomáš Randus. Podle ředitele společnosti IDC-softwarehouse Karla Diviše je problematické také další ověření systémem CAPTCHA, kde člověk pomocí zaškrtávání obrázků dokládá, že není robotem. „Ověření CAPTCHA už by tam ani nemuselo být, protože se člověk ověřuje přes SMS a PIN, a pokud ano, tak jiný druh, aby se s tím starší lidé, kteří špatně vidí, vypořádali. Stejně tak tato CAPTCHA není vhodná pro handicapované,“ uzavřel Diviš.

  • Nedejme se zatáhnout do kulturních válek o využívání horských svahů

    „Další data ukázala, co už je všem asi dlouho zřejmé. Pandemie českému národu na náladě nepřidala. Výzkum agentury CVVM, o kterém psaly Seznam Zprávy, ukázal, že Češi ztrácí pocit životní spokojenosti, jenž předtím dvacet let skoro bez přestávky rostl. A vypadá to, že průzkumníky potvrzená nespokojenost je znát už i navenek. Všude, kde se lidé virtuálně i opravdově potkávají. Jako by neexistovalo nekonfliktní téma. Nic, na čem se lze shodnout.“

  • Šéf Pirátů se obává zneužití osobních údajů

  • Spisovatel Pavel Kosatík: Tohle ti, vládo, nezapomenu

    Pavel Kosatík, populární spisovatel a scénárista, autor ceněných děl o Masarykovi, Peroutkovi nebo Olze Havlové či Věře Čáslavské, se na sociální síti ostře pustil do vlády Andreje Babiše.

  • Centra k očkování proti covidu přidávala odpoledne volné termíny

    Některá vakcinační centra, která očkují proti covidu-19, přidávala volné termíny i odpoledne. Rezervační web opakovaně hlásil, že jsou všechny časy na všech místech rozebrané, a pak znovu přihlašování umožňoval. Ráno bylo v systému asi padesát míst, odpoledne přibyly termíny zhruba v sedmi desítkách. Nové termíny nabízel v nemocnicích v menších městech, ve fakultních nemocnicích, ale i ve velkokapacitním očkovacím centru v Brně. Do dnešního poledne se sami nebo s pomocí příbuzných, praktiků či informačních linek podle ministra Blatného zaregistrovalo asi 78 000 lidí a 3000 z nich získalo rovnou na očkování termín.

  • Za nepohyblivými seniory bude v Jablonci chodit úřednice s notebookem

    S registrací k očkování pomůže od pondělí seniorům starším 80 let radnice v Jablonci nad Nisou. K dispozici budou dvě telefonní čísla, linky 483 357 439 a 774 225 529. Otevřené bude i kontaktní místo v Eurocentru, kam mohou lidé přijít a k očkování se zaregistrovat. Na lince volajícímu poradí, jak se zaregistrovat. Tam, kde to nepůjde, dostane klient na výběr. „Pokud bude imobilní, pak si může domluvit, že jej navštíví zaškolená pracovnice úřadu s notebookem a mobilním připojením v jeho domácím prostředí. Pokud bude klient mobilní, pak jej operátorka odkáže na kontaktní místo v recepci Eurocentra, kde s ním opět vyškolení pracovníci registraci provedou,“ řekla vedoucí městského odboru sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová.

  • O další výuce ministerstvo rozhodne asi v pondělí podle epidemie

    O návratu některých žáků do škol by se mohlo rozhodnout začátkem příštího týdne. Záležet to bude na vývoji epidemické situace zhruba do pondělí 18. ledna. Řekla to mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. Prioritou je podle ní zejména co nejrychlejší obnovení prezenční výuky závěrečných ročníků základních a středních škol, které na jaře čekají přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již dříve řekl, že k nějaké formě prezenční výuky by se tito žáci mohli vrátit nejdříve od 25. ledna. „Ministerstvo ve věci postupného návratu žáků do škol s Ministerstvem zdravotnictví intenzivně komunikuje, nicméně ministr zdravotnictví Jan Blatný před týdnem konstatoval, že je potřeba vyčkat na vývoj epidemické situace, a to zhruba do pondělí 18. ledna. Jak jsme řekli již dříve, prioritou našeho ministerstva je co nejrychlejší návrat všech žáků a studentů do škol, především pak závěrečných ročníků základních a středních škol,“ uvedla Lednová.

  • Jihočeský hejtman Kuba: Říkal jsem, že nebudou vakcíny

  • Lidé poslali na silvestra 26 milionů SMS, dnes jich odešlo 300 tisíc

    Premiér Babiš dnes řekl, že „je to velký nápor, a pokud operátoři nestíhají posílat esemesky a říkají, že to je jako na silvestra, tak je třeba si uvědomit tu situaci“. Čísla ovšem úplně nesedí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný dnes totiž uvedl, že zatím odešlo 300 000 textových zpráv s potřebnými PIN kódy. A podle statistik operátorů lidé v poslední den loňského roku odeslali téměř 26 milionů SMS zpráv.

  • Zuřím, píše hejtman Olomouckého kraje

  • Půta: Ministerstvo musí přehodnotit systém distribuce vakcín do krajů

    „Dnes jsem požádal pana ministra Blatného, aby Ministerstvo zdravotnictví co nejrychleji přehodnotilo systém, jakým se vakcíny v současné době rozdělují do jednotlivých krajů. Nemocnice v našem kraji mezitím bojují se systémem a snaží se do něj zadat termíny na očkování,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

  • Do Liberce převezou z Ostravy ke zpopelnění desítky zemřelých

    Do Liberce převezou v příštích dnech z krematoria v Ostravě bezmála 60 zemřelých ke zpopelnění. „Umožňuje to volná kapacita libereckého krematoria,“ řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecké krematorium je nejstarší v zemi, v provozu je už více než 100 let. Epidemie koronaviru a s ním spojená úmrtí se na jeho vytíženosti loni příliš neprojevila. V roce 2020 bylo v krematoriu v Liberci provedeno 1805 zpopelnění, o 20 více než o rok dříve. Město proto nabídlo pomoc jiným krajům. „Když můžeme, pomůžeme,“ uvedl Šolc.

  • Zaměstnavatelé mají o vakcínu zájem

    O vakcínu mají zájem i zaměstnavatelé. Některé podniky uvedly, že připraví vlastní očkovací střediska. Chtěly by očkovat své zaměstnance. Zmínila to třeba Škoda Auto. O očkování pracovníků stojí ale i malé firmy. Vládní pokyny k očkování firemní očkovací centra přímo nezmiňují. Podle materiálu mají vznikat očkovací místa. Může je zřídit „poskytovatel zdravotních služeb“, tedy nemocnice či lékaři. Středisko může vzniknout ve zdravotnickém zařízení i jinde, tedy také v podnicích.

  • Blatný: S firemními očkovacími centry se počítá v pozdním jaru

    Firmy by mohly začít očkovat své zaměstnance „v průběhu pozdního jara“. Dnes to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se počítá se vznikem firemních očkovacích center. Vládní pokyny k postupu očkování firemní střediska přímo nezmiňují. Některé podniky už začaly s přípravou, o vakcínu mají zájem. „Firemní očkovací střediska určitě, s nimi se počítá. Ale toto jsou lidé (zaměstnanci), kteří jsou zdraví. Počítá se s tím v průběhu pozdního jara zejména tehdy, až bude dávek daleko více než teď,“ uvedl Blatný.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy