Hlavní obsah

Začíná sklizeň ozimých plodin, ale jen v jižní části kraje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sklizeň ječmene ozimého, která v těchto dnech začíná v některých částech kraje, odstartovala v Jihomoravském kraji letošní žně.

Článek

Zatím sklízejí nebo se ke sklizni chystají zemědělci v okresech jižně od Brna, severní část kraje předpokládá začátek sklizně za jeden až dva týdny, řekli dnes ČTK ředitelé několika zemědělských podniků v kraji.

„Přes svátky jsme ještě dělali vojtěškové a hrachové senáže, dneska začínáme sklízet ozimý ječmen. Loni jsme s ním začínali už 1. července, letos tedy o týden později. Se sklizní řepky začneme nejspíš až kolem 20. července,“ poznamenal Zdeněk Rechtik, předseda Zemědělského družstva Olbramkostel, které hospodaří na Znojemsku.

Už o svátečním víkendu začalo sklízet například Zemědělské družstvo Bulhary na Břeclavsku, jeho kombajny byly pod Pálavou vidět i dnes.

V Pomoně Těšetice, která hospodaří na Znojemsku, se na ozimý ječmen, ozimou pšenici a nejspíš i ječmen jarní chystají až koncem tohoto týdne. „Vývoj počasí nám vyhovuje víc než v uplynulých letech, jen ten déšť mohl přijít už v březnu nebo v dubnu. To, že přišel až v červnu, nejspíš poznamená výnos pšenice,“ poznamenal ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný.

Situace na severu regionu je ale zcela odlišná. Agrospol Knínice u Boskovic předpokládá, že sklizeň ozimého ječmene začne možná až příští týden. „Není kam spěchat, práce máme pořád dost, děláme hlavně senáže, ozimý ječmen obvykle sklízíme až kolem 17. července, je obvyklé, že jsme se sklizní týden až dva za jižní částí kraje,“ uvedl ředitel Agrospolu Ladislav Menšík.

Obecně se šéfové zemědělských podniků shodují na tom, že počasí je letos příznivější než loni a méně je i hrabošů. Jejich počty na polích zdaleka nedosahují takového extrému jako před rokem. Například na Znojemsku jsou větším problémem divočáci, řekl ředitel Zemědělského družstva Olbramkostel Zdeněk Rechtik. „Všude tu máme lesy, prasata se mají kde schovat. Máme je v řepkách, v obilí, až sklidíme, přestěhují se do kukuřice,“ řekl Rechtik.

Pozvolný začátek žní ukazují také čísla Ministerstva zemědělství. Podle jeho údajů bylo v kraji k dnešnímu dni sklizeno sedm procent ploch ozimého ječmene a 0,06 procenta ploch řepky. Ostatní plodiny se zatím sklízet nezačaly.

Reklama

Doporučované