Hlavní obsah

Začíná týden brexitového chaosu. EU dala Britům posledních pár dnů na skutečný alternativní plán

Foto: Wikimedia Commons/ChiralJon

Britský premiér Boris Johnson trvá na zachování stávajícího data brexitu.

Reklama

Koncem týdne chce francouzský prezident Macron posoudit, jestli vůbec existuje šance na brexitovou dohodu. Britský premiér Johnson trvá na tom, že konečným datem odchodu Británie z EU zůstane 31. říjen. Podle finského ministerského předsedy Rinneho ale Boris Johnson konečně pochopil, že se celý brexit nachází ve „velkém chaosu.”

Článek

Vysoce postavený zdroj z Downing Street pro BBC uvedl, že „britská vláda učinila velkou a důležitou nabídku a že je na Evropské komisi, aby ukázala vůli ke kompromisu.” Problém je ale v tom, že Evropská unie alternativu ke kontroverzní irské pojistce za plnohodnotný návrh nepovažuje a čeká od Londýna mnohem víc. Čas mají Britové podle francouzského prezidenta Macrona do pátku, podle The Times maximálně do neděle.

Mezitím se očekává čilá vyjednávací a diplomaticko-cestovatelská aktivita. Ministr pro brexit Stephen Barclay, který se mihl i v Praze, je očekáván v dalších evropských metropolích. Hlavní Johnsonův vyjednavač David Frost bude i dnes znovu jednat na půdě EK, zatímco jeho šéf už od víkendu žhaví telefonní linky. Podle irského premiéra Lea Varadkara je časový plán „napjatý,” pokud se kompromis podaří najít před začátkem unijního summitu 17. a 18. října.

Podle Borise Johnsona by bylo „historickým nedorozuměním” se z unijního pohledu domnívat, že je ve hře další odklad britského odchodu z EU. Johnson trvá na tom, že brexit nastane 31.10. letošního roku. Ať už s dohodou nebo bez. Britský ministerský předseda se tváří, že je připraven obejít schválený zákon (tzv. Benn Act), který mu ukládá požádat Unii o další odklad, pokud k 19. 10. nebude dosaženo dohody. Nejvyšší státní zástupce Geoffrey Cox, jinak hlasitý zastánce brexitu, už Johnsona varoval, že okamžitě rezignuje, pokud premiér do Bruselu nenapíše a postaví se proti liteře zákona.

Finský premiér Antti Rinne Borisu Johnsonovi řekl, že by bruselský summit mohla ovládnout debata o 3. odkladu brexitu. Odpor a výhrady členských států EU vůči zatím poslednímu britskému plánu jsou prý příliš velké. Londýn navrhuje, aby se Severní Irsko v omezené míře řídilo pravidly unijního vnitřního trhu. V celní unii by ale po brexitu nezůstalo, což by vyústilo v potřebu zavedení kontrol a ohrožení Velkopáteční mírové dohody. Ta v roce 1998 ukončila dlouholeté násilnosti v Severním Irsku.

Reklama

Doporučované