Hlavní obsah

Začíná pracovní rok 2021. Připomeňte si, jaká opatření vlastně platí

Foto: Getty Images

Žáci prvních a druhých tříd se mohou vrátit do školy. Většina ostatních musí zůstat doma.

Reklama

Můžu si dojít na úřad? Otevřou železářství? Kdo smí a kdo nesmí jít do školy? Jaký respirátor a jaký test je potřeba k návštěvě v domově seniorů? Připomeňte si, jaká pravidla vyhlásila vláda kvůli covidu-19.

Článek

Epidemie covidu-19 v České republice ani s příchodem nového roku a začátkem očkování neslábne, spíše naopak. Od prvního případu v březnu loňského roku už testování v Česku odhalilo bezmála tři čtvrtě milionu případů přenosu koronaviru SARS-CoV-2. Počet hospitalizovaných v závěru roku přesáhl číslo 6000.

Také proto svítí na Indexu rizika už třetí den číslovka 90, která na pětistupňové škále značí nejvyšší stupeň pohotovosti. Pátému stupni odpovídají i vládní opatření, většina z nich má platnost do 10. ledna. Sněmovna ale schválila prodloužení nouzového stavu do 22. ledna 2021, a vláda tak platnost opatření může znovu prodloužit.

Zákaz vycházení

Platí hned dva zákazy volného pohybu, a to od pěti ráno do devíti večer a naopak. V noci smí občané legálně opustit bydliště jen v několika přísně vymezených případech, v podstatě je to jen cesta do práce a z práce, venčení psa a neodkladné případy ochrany života, zdraví nebo majetku.

Přes den je seznam výjimek podstatně pestřejší, jsou mezi nimi cesta na úřad, na nákup, na demonstraci, na chatu, nebo prostě jen vycházka do přírody nebo na venkovní sportoviště. Setkávat se přitom ale mohou nanejvýš dva lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti, kolegy z práce nebo spolužáky.

Školy

Do školy se od pondělí vrací 1. a 2. třídy základních škol. Výjimku mají i základní školy při zdravotnickém zařízení, děti v přípravných třídách, zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a základní školy nebo třídy pro žáky s mentálním postižením. Povolené jsou individuální konzultace, a to pro jedno dítě a jednoho učitele, případně ještě s jedním rodičem.

Ze středních škol mají výjimku výchovné ústavy, školy zřízené Ministerstvem spravedlnosti a žáci jednoletých a dvouletých praktických škol. Povolené jsou praxe žáků a studentů zdravotnických oborů ve zdravotnických zařízeních, individuální konzultace a všechny přijímací, závěrečné a další zkoušky, a to bez omezení počtu osob.

Vysoké školy zůstávají zavřené, s výjimkou zkoušení, a to do 10 osob. Zákaz se nevztahuje na účast na klinické a praktické výuce a praxi budoucích zdravotníků a pedagogů. Kdo podle vládního opatření nechodí do školy, nesmí bydlet na koleji, leda by neměl jiné bydliště.

Obchody a služby

Zákaz maloobchodu dál platí, a to i se všemi dosavadními výjimkami. V příslušném opatření na ně vládě ani nestačila písmenka abecedy. Do první třicítky se vtěsnala třeba r) květinářství nebo t) galanterie, pod odstavcem „ae)“ mají výjimku kadeřnictví pro psy a pod odstavcem „af)“ prodejny zbraní a střeliva. Kadeřnictví pro lidi nebo třeba hračkářství zůstávají zavřená.

Zavřené jsou i restaurace, s výjimkou podnikových nebo školních jídelen. Mohou ale otevřít výdejní okénko, a to od pěti ráno do devíti večer. Zároveň platí zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Úřady

Správní orgány a orgány veřejné moci musejí dodržet omezenou pracovní dobu, tedy maximálně dva dny v týdnu vždy po pěti hodinách. Mají také povinnost poslat na pracoviště nejmenší možný počet zaměstnanců.

Nemocnice

Návštěvy v nemocnicích jsou obecně zakázané, kromě návštěv nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností a lidí v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění.

Do domovů pro seniory je možné jít na návštěvu pouze s nanejvýš dva dny starým negativním testem. Počítají se jak PCR testy, které zkoumají přítomnost viru v těle, tak antigenní testy. Testování se mohou vyhnout lidé, kteří v posledních třech měsících prodělali onemocnění covid-19 a doloží o tom doklad. Podmínkou je respirátor alespoň třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu.

Otcové smějí být u porodu jen za určitých podmínek, jako je samostatný porodní pokoj s vlastním sociálním zařízením a použití chirurgické roušky nebo lepší ochrany dýchacích cest.

Věznice

Ve věznicích jsou návštěvy zakázané. Výjimku může udělit ministryně spravedlnosti.

Roušky

Povinnost nosit roušky dál platí ve všech uzavřených prostorech. Pod širým nebem pouze v případě, že se lidé přiblíží na méně než dva metry. Výjimku mají třeba děti do dvou let a ve školkách nebo lidé, jejichž mentální schopnosti či duševní stav neumožňují nosit roušku.

Celkem je výjimek z tohoto zákazu přesně 25, mezi ty důležitější patří výjimka pro zaměstnance, kteří, byť v uzavřeném prostoru, pracují alespoň dva metry od sebe. Výslovně povolené je ale také třeba sundání roušky ve veřejné dopravě za účelem konzumace jídla nebo odkrytí obličeje pro pořízení společné svatební fotky.

Reklama

Související témata:

Doporučované