Hlavní obsah

Od Vánoc roste počet hospitalizovaných s covidem-19. Někde jich je dvakrát tolik

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Počet pacientů s covidem-19 roste také v nemocnici v Uherském Hradišti.

Reklama

S dalším prudkým nárůstem nakažených s covidem-19 přibývají v nemocnicích znovu nemocní. Data ukazují, jak se situace zhoršuje.

Článek

České nemocnice se před koncem roku 2020 začaly znovu potýkat s nárůstem počtu pacientů s koronavirem.

Aktuálně je podle údajů Ministerstva zdravotnictví hospitalizováno 5777 lidí s covidem-19. A počty nejspíše dál porostou. Důvodem je prudký nárůst počtu nakažených: tento týden v úterý odhalily testy 16 419 lidí s koronavirem, ve středu jich bylo dokonce 17 008.

Třeba pět nemocnic Pardubického kraje - v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách - se ještě 22. prosince staraly o 157 pacientů s covidem.

V sobotu jich bylo podle mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové 284. Tedy za jedenáct dní téměř dvakrát tolik. Přitom epidemiologický systém PES je v každém okrese tohoto regionu aktuálně nejméně na hodnotě 90. V celém kraji je na čísle 95.

„Volné kapacity ještě máme, zejména na východě kraje, ale nárůst nemocných je obecně výrazný,“ uvedla Semrádová.

Třeba v nemocnici v Pardubicích je aktuálně otevřeno šest standardních covidových oddělení a dvě oddělení intenzivní péče. Hospitalizováno tu je celkem 146 lidí.

V sousední, fakultní nemocnici v Hradci Králové je přitom situace podobná. Její mluvčí Jakub Sochor uvedl, že od Vánoc počet nakažených s covidem-19 vzrostl o zhruba třetinu. Aktuálně tu je hospitalizováno 150 pacientů. Z toho čtyřicet jich vyžaduje intenzivní péči.

„V případě potřeby budeme další lůžka pro covid pacienty otevírat,“ doplnil Sochor. V Královéhradeckém kraji je přitom podle systému PES situace jen o malinko lepší nežli v Pardubickém kraji. Je tu na hodnotě 94.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který spojuje nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Dvoře Králové, má v současné době naplněna lůžka pro pacienty s covidem-19 na 93 procent.

„O Vánocích jsme měli asi 220 pacientů s covidem-19, nyní 270,“ uvedla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Další nárůst zaznamenaly také čtyři nemocnice na Zlínsku - Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně. Ještě těsně před Vánoci v nich bylo podle mluvčího Egona Havrlanta hospitalizováno 273 pacientů s koronavirem. Aktuálně jich už je 357.

„Složitá je už druhý týden situace v Kroměřížské nemocnici, jejíž kapacity jsou naplněny, některé pacienty jí tak v rámci spolupráce čtyř sesterských nemocnic Zlínského kraje pomáhají přebírat nemocnice ve Zlíně a především v Uherském Hradišti, kde ještě kapacity mají,“ uvedl Havrlant.

Právě ve Zlíně nebo v Uherském Hradišti jsou podle něho připraveni otevřít další lůžka. Potřebují k tomu ale mít dostatek zdravotnického personálu. „Aktuálně nám v provozu čtyř nemocnic stále chybí více než 450 zdravotníků,“ doplnil Havrlant.

Těsně před silvestrem jedna ze zdravotních sester zlínské nemocnice Martina Hvozdenská v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsala, jakou situaci prožívali loni v listopadu. Tehdy bylo v českých nemocnicích hospitalizováno přes 8000 pacientů s covidem-19.

„Každé dva dny se otvíralo nové covidové oddělení a stále to nestačilo. Najednou jsme věděli, že otevřeme ještě jedno a je konec. Potom jsme měli přetlak takový, že jsme pacienty převáželi do jiných nemocnic nejen v kraji, ale i mimo kraj. Bylo to neskutečně náročné,“ řekla Hvozdenská.

Zhruba o čtvrtinu - podobně jako v nemocnicích Zlínského kraje - narostl také počet hospitalizovaných v uplynulých dnech v pražské Nemocnici Na Bulovce.

„Dnes dopoledne bylo volných celkem 66 lůžek pro covid pozitivní pacienty, z toho sedm lůžek intenzivní péče. Situace se ale z hodiny na hodinu mění,“ uvedla pak mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

„Dnes je na covid JIP 35 pacientů, sedm covidových JIP lůžek je volných. Na standardních covid lůžkách leží 114 pacientů, 24 lůžek je volných,“ napsala mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová.

Již od čtvrtka - 31. prosince - přitom nemocnice po nařízení ministerstva nesmí přijímat pacienty pro plánované operace. Mají také navyšovat počty lůžek pro nemocné s covidem-19.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v této souvislosti uvedl, že růst počtu hospitalizovaných považuje za závažnější problém než růst počtu nakažených.

Reklama

Doporučované