Hlavní obsah

Žádná ekonomická StB. Babiš sloužil režimu a ten se mu odměnil, říká historik

Podívejte se na rozhovor s historikem Petrem Blažkem.Video: Filip Horký, Redakce Seznam

 

Reklama

„Nebyl spolupracovníkem a následně agentem, který by byl získáván na základě složité zpravodajské hry. Byl získán jako člověk, který pracoval jako prověřený komunista v Podniku zahraničního obchodu, tam pracovaly prověřené nomenklaturní kádry,“ říká historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek s tím, že dostupné dokumenty dokazují, že Babiš byl agentem StB.

Článek

„Musíte si vzít archivní dokumenty a prameny. U Babiše se jednalo o registraci v kategorii důvěrník v roce 1980. Následně (11. listopadu 1982) byl ve vinárně U Obuvníka získán pro spolupráci dvěma příslušníky StB. Jeden z nich byl ten proslule známý Julius Šuman,“ popisuje Babišovu historii historik Blažek.

„Žádná ekonomická StB neexistovala. Existovala Státní bezpečnost. Jednalo se i o zjišťování politických názorů. Byl nasazován jako spolupracovník na řešení úkolů, které souvisely se zahraničním obchodem. Nebyl nasazován například proti disentu, ale nedá se mluvit o tom, že by to byla činnost, která by čistě a jenom souvisela s ochranou ekonomiky,“ odmítá historik slova premiéra o hodné ekonomické Státní bezpečnosti.

„Měl by nést následky a ne tvrdit, že ta spolupráce vypadala jinak. Kdyby prohlásil, že ta spolupráce vypadala tak a tak, měl tolik řídících důstojníků a musel udělat to a to, tak by se podle mého názoru nemusel soudit a řada lidí by se na něho dívala jinak,“ uzavírá Blažek. Premiér Babiš se soudí několik let u slovenských soudů. Evropský soud pro lidská práva odmítl jeho stížnost. Podle Blažka je zajímavé i to, že některé archivní dokumenty související s Babišem a jeho spoluprací s StB byly po roce 1989 zničeny.

Reklama

Doporučované