Hlavní obsah

Žádná policie, koncerty a svoboda. Protestující zabrali část Seattlu

Foto: Profimedia.cz

Výraz CHAZ je akronymem pro Capitol Hill Autonomous Zone.

Reklama

Protesty trvají napříč Spojenými státy již několik dní, vyvolala je smrt Afroameričana George Floyda po zákroku policisty. Obyvatelstvo USA bylo svědkem již mnoha různých situací, nyní dokonce na území země vznikla autonomní zóna.

Článek

Stovky protestujících obsadily několik bloků a část parku amerického města Seattlu. Jde o území městské čtvrti Capitol Hill, které bylo následně prohlášeno za autonomní zónu a zkráceně je nyní jejími okupanty nazýváno CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone). Jedním z cílů demonstrantů je ukázat, že komunity dokážou fungovat i bez policie, informoval deník The Guardian.

Podle agentury AP byla zóna vytvořena poté, co v pondělí tamní policie odstranila barikády poblíž okrsku. Ty prý pouze zhoršovaly vztahy mezi protestujícími a policií, která se následně z oblasti stáhla úplně. Důvodem k tomuto kroku měly být stále nebezpečnější střety s lidmi v ulicích, kteří měli proti strážcům zákona nově využívat i gumové projektily. Obyvatelstvo CHAZu také později stanovilo své požadavky, patří mezi ně třeba zrušení financování policie a využití těchto peněz na podporu různých komunit nebo zrušení všech obvinění, která byla proti protestujícím dosud vznesena.

Kdo rozhodl o stažení policie z Capitol Hill, zatím není jasné. Šéfka policejního oddělení v Seattlu Carmen Bestová ve čtvrtek zveřejnila video, ve kterém se od tohoto kroku distancovala a vyjádřila vůči němu svou nevoli. Později na tiskové konferenci o situaci promluvila i starostka města Jenny Durkanová, ani ona nebyla s to jasně říci, čí iniciativa byla areál opustit.

Díky fotografiím je na ulicích CHAZu možné vidět stánky s jídlem, které jsou podle dostupných informací většinou zadarmo. Zóna má část vyhrazenou pro kuřáky, ale i vlastní zdravotnickou stanici. Podle listu The Guardian byly vybudovány také tři provizorní pomníky, ty mají podobu maleb George Floyda, jež jsou zaplaveny květinami a svíčkami. Kromě Floydových podobizen je ale možné vidět i ty, které patří jiným obětem spojovaným s policejní brutalitou.

Ulice zóny zaplavil street art a její obyvatelé pořádají koncerty, hromadná setkání s proslovy či promítání filmů. Společně také na jedné ze silnic vytvořili velký nápis „Black Lives Matter“ (Na černošských životech záleží), který byl už v dřívějších dnech vytvořen také v blízkosti Bílého domu v hlavním městě Spojených států, ve Washingtonu. Na hranicích CHAZu je pak možné spatřit velké transparenty s nápisy jako „Vstupujete do svobodné zóny Capitol Hill“ či „Tahle oblast je nyní majetkem lidu Seattlu“.

„Bylo to nádherné. Jsou vzorem toho, jak by mohla vypadat společnost, kdyby sousedé byli schopni se spíš semknout a pomáhat si než se spoléhat na policii a její případnou brutalitu,“ popsal pro Seznam Zprávy svůj zážitek z návštěvy CHAZu Američan Chuck McKnight. Ten se do zóny vypravil, aby vše viděl na vlastní oči a protestující podpořil.

O tom, že protestující obecně popisují zónu jako bezpečné a mírumilovné místo, informoval také list The Guardian. Zároveň sdělil, že protestující stále mají na paměti přetrvávající pandemii koronaviru. V ulicích je tak možné vidět lidi s nasazenou rouškou nebo stánky s dezinfekcí.

S událostmi v Seattlu ale není spokojen zejména americký prezident Donald Trump. Ve svých příspěvcích na sociální síti Twitter například přirovnal demonstranty k teroristům a obrátil se v nich také na starostku města Durkanovou a guvernéra státu Washington Jaye Insleeho. Těm rázně doporučil, aby okamžitě dostali situaci ve městě pod kontrolu, jinak to prý udělá on sám.

Durkanová na Trumpova slova zareagovala během čtvrteční tiskové konference, kdy označila za nepravdivý onen obraz o teroristech, který se prezident snaží lidem „namalovat“. Inslee zase prohlásil, že by se Trump neměl míchat do záležitostí státu pod jeho správou.

„Právě tam probíhá neuvěřitelný kus historie. Koluje ale dost dezinformací o tom, co se v zóně děje. Počínaje tím, co říká Trump,“ okomentoval dále situaci v Seattlu Američan McKnight. Po sociálních sítích také kolují například informace o ozbrojených protestujících a násilnostech v CHAZu. „Mohu potvrdit, že tam žádní ozbrojení demonstranti nejsou, minimálně tam nebyli v době, kdy jsem tam byl já, dokonce jsem se je i pokoušel najít. Byl jsem tam sice chvíli, ale všechno, čeho jsem byl svědkem, se neslo v klidném duchu.“

Zóna víceméně funguje s požehnáním úřadů samotného města. List The New York Times informoval, že ve středu se do zóny vypravil šéf místních hasičů Harold Scoggins, který pomáhal zprostředkovat rozhovor mezi protestujícími a vedením policie. Zároveň také zjišťoval, zda v CHAZu, kde demonstranti pocházející z jiných měst než ze Seattlu žijí zejména ve stanech, panují náležité hygienické podmínky.

Reklama

Doporučované