Hlavní obsah

Žádné hnusné obrázky, na e-cigaretách žijí jednorožci. Experti jsou proti

Foto: Flickr.com/Vaping360

Ilustrační foto.

Reklama

E-cigarety si oblíbili především mladí kuřáci. Sladké příchutě pojmenované po oblíbených laskominkách a barevné obaly cílí podle expertů především na děti. Britští odborníci proto žádají zákaz podobných praktik.

Článek

Ke krabičce cigaret dnes už neodmyslitelně patří fotka zdravotních následků kouření. Evropská unie se tímto krokem rozhodla bojovat proti užívání tabákových výrobků dětmi a mladistvými. Rovněž se v rámci EU nesmí prodávat ochucené cigarety.

Podobné regulace se však netýkají e-cigaret či zahřívaného tabáku. Tyto výrobky musí splnit pouze jednu podmínku – zdravotní varování. Elektronické cigarety a aromatické liquidy jsou přitom pro mladistvé „chutnou“ alternativou ke klasickým tabákovým výrobkům.

Z nedávného výzkumu agentury Datank pro společnost Imperial Brands vyplývá, že e-cigarety „lezou“ kuřákům do peněz nejméně a v Česku je používají především lidé mladší 25 let.

Jen jeden z deseti dospělých kuřáků si poprvé zapálil v dospělosti, průměrný věk první cigarety je u nás kolem desíti až 12 lety.
Eva Králíková, lékařka z Centra pro závislé na tabáku

Podle lékařky Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku 1. Lékařské fakulty UK a VFN se navíc tabákové společnosti stále zaměřují spíše na děti a mladistvé.

„Jiné zákazníky by získávaly těžko, dospělí začínají kouřit výjimečně. Jen jeden z deseti dospělých kuřáků si poprvé zapálil v dospělosti, průměrný věk první cigarety je u nás kolem desíti až 12 lety,“ říká Králíková.

Podle ní jsou e-cigarety pro děti lákavé. „Nejen kvůli příchutím, ale také nezapáchají a některé mají zajímavou podobu,“ dodává Králíková. Připomíná, že je třeba rozlišovat e-cigarety od zahřívaného tabáku. „Zahřívaná tekutina v e-cigaretách neobsahuje tabák a někdy ani nikotin, zdravotní riziko je minimální. Pokud však obsahuje nikotin, může způsobit závislost,“ uvádí Králíková.

Užíváním zahřívaného tabáku kuřák vdechuje něco mezi aerosolem a kouřem. Podle Králíkové obsahují tyto produkty sice méně některých toxických látek než klasický cigaretový kouř, jiných však naopak více. Zahřívaný tabák je navíc vysoce návykový.

Britští experti na zdraví chtějí e-cigarety regulovat

Trend v užívání e-cigaret mladistvými se však netýká pouze České republiky. Například britské odborníky trápí vzhled a příchutě pomůcek určených k takzvanému vapingu. Uvedl to server The Guardian.

Nezisková organizace Action on Smoking and Health (ASH) a britští lékaři v oblasti veřejného zdraví naléhavě žádají ministry, aby postavili mimo zákon „zcela nevhodné marketingové techniky“, které podle nich cílí především na děti a mladistvé.

Pestrobarevné barvy a sladké příchutě jsou pro děti zjevně atraktivní. Zároveň je těžké si představit, proč jsou nezbytné pro dospělé kuřáky.
Deborah Arnottová, generální ředitelka ASH

Experti na zdraví se totiž obávají, že názvy liquidů jako „žvýkačka“ či „gumoví medvídci“ nalákají osoby mladší osmnácti let na vaping. Podobné příchutě se přitom prodávají i u nás – třeba s cukrovou vatou, různými koláči nebo jednorožci. Britští odborníci proto žádají, aby se v souvislosti s e-cigaretami a liquidy přestaly podobné názvy používat.

„Branding pomocí kreslených postaviček, pestrobarevných barev a sladkých příchutí je pro děti zjevně atraktivní. Zároveň je těžké si představit, proč je nezbytný pro dospělé kuřáky,“ poznamenala pro The Guardian Deborah Arnottová, generální ředitelka ASH.

„Toto jsou zcela nevhodné marketingové techniky, které by výrobci neměli používat, jelikož je nezákonné prodávat elektronické cigarety osobám mladším 18 let. Podobné techniky mnohdy vedou k nalákání dětí na používání elektronických cigaret,“ dodala Arnottová. Podle ní má britská vláda udělat vše, co je v jejích silách, aby omezila přitažlivost balení elektronických cigaret pro děti.

Dospělé kuřáky obaly nezajímají

Výzva vládě stojí na datech nového výzkumu společnosti ASH, King’s College London a University of Waterloo.

Ten došel k závěrům, že děti častěji lákají liquidy a e-cigarety, jejichž obaly září jasnými barvami ve srovnání s těmi, které se dodávají v obyčejných balíčcích. Dospělým kuřákům je podle průzkumu jedno, jak obal kuřáckých potřeb vypadá.

Profesorka Maggie Raeová, prezidentka Fakulty veřejného zdraví, výzvu neziskové organizace podpořila. „Vládní poradce pro zdravotnictví by měl tento výzkum vzít na vědomí a naléhat na vládu, aby využila svých pravomocí k regulaci balení elektronických cigaret,“ řekla pro The Guardian.

ASH doufá, že poslanci předloží pozměňovací návrhy k návrhu zákona o zdraví a péči, který zakáže balení, která by lákala děti. Odborníci podle Guardianu rovněž požadují jasný zákaz rozdávání elektronických cigaret mladým lidem. Impulzem k této výzvě se stala akce jedné z firem, která v Bathu, Bristolu a Brightonu rozdávala své produkty bez kontroly věku.

Reklama

Doporučované