Hlavní obsah

Žádné polovičaté řešení. Mayová naordinuje Britům tvrdý brexit

Mayová naplánovala tvrdý brexit.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová nastínila proces odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Článek

„Opouštíme Evropskou unii, ale neopouštíme Evropu,“ prohlásila Theresa Mayová v dlouho očekávaném projevu. Brexit je podle ní výsledkem nedostatečné flexibility a strnulosti evropské osmadvacítky. Velká Británie by měla podle ní znovu získat svou suverenitu a stát se „globální“ zemí.

Britská premiérka jednoznačně odmítla spekulace, že by země zůstala přidruženým členem Evropské unie. „Nemůžeme být částečně uvnitř a částečně venku,“ řekla.

Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU i od jednotného trhu a od dalších unijních struktur.

Finální podobu odchodu z Unie podle Mayové schválí parlament. Mimo jiné uvedla, že v procesu brexitu počítá s přijetím evropských zákonů a nařízení do britského práva. Za prioritu označila vztahy s Irskem.

„Až se budoucí generace podívají do minulosti, budou nás soudit nejen za to, jaké rozhodnutí jsme udělali, ale co jsme tím rozhodnutím získali. Uvidí, že jsme jim připravili lepší budoucnost, a uvidí, že jsme jim vybudovali lepší Británii.“

Žádný jednotný trh

Přestože premiérka chce, aby Británie s evropskými zeměmi nadále obchodovala, striktně odmítla, že by Spojené království setrvalo v jednotné obchodní zóně.

Právě podoba budoucích obchodních vztahů se zahraničím je pro Mayovou prioritou a nová pravidla podle ní musí vzniknout ve dvouleté lhůtě, kterou Británie na odchod z Unie má.

Premiérka doufá, že unijní země nebudou Británii klást zbytečné překážky. Aby nedošlo k narušení chodu ekonomiky, Mayová počítá s individuálními dočasnými opatřeními.

„Vítáme chytré a ty nejlepší“

Mayová připustila, že je v zájmu Británie, aby Evropská unie byla i nadále úspěšná. Brexit podle ní nemá podrývat evropskou integraci.

Připomněla, že Británie byla vždy k přistěhovalcům otevřená. Zároveň přislíbila, že v oblasti migrace zavede důslednou kontrolu.

„Vítáme chytré a ty nejlepší,“ řekla. „Některé země tuto vůli přijmou, některé ne,“ oznámila.

Mayová upozornila, že pro Británii je horší špatná dohoda než žádná. Zároveň řekla, že chce k Unii zastávat přátelský postoj, a pokud by EU chtěla Británii za odchod trestat, bude to naopak považovat za projev nepřátelství.

Reklama

Související témata:

Doporučované