Hlavní obsah

Záhada vyřešena. Sloni v Botswaně umírali na otravu sinicemi

Foto: Twitter.com/AnimalsInnocent

Jeden z mrtvých slonů na fotografii ochránců přírody z National Park Rescue.

Reklama

Úhyn stovek slonů v africké Botswaně způsobily toxické látky produkované sinicemi. Řekl to na tiskové konferenci zástupce ředitele tamního oddělení ochrany národních parků Cyril Taolo. Informoval o tom web BBC.

Článek

Mezi květnem a červnem byla v deltě řeky Okavango na území Botswany pomocí leteckých průzkumů spatřena mrtvá těla stovek slonů. Jejich smrt místní úřady dlouho nedokázaly uspokojivě vysvětlit. Nyní vysvětlení zřejmě našly.

Podle zástupce ředitele tamního oddělení ochrany národních parků Cyrila Taola jich celkem 330 uhynulo po požití toxické látky, kterou produkují sinice.

Sinice jsou toxické bakterie, které se přirozeně vyskytují ve stojaté vodě. A někdy z nich vyrostou velké květy známé jako modrozelené řasy. Vědci varují, že vinou klimatických změn mohou být tyto incidenty častější, protože sinice upřednostňují teplou vodu.

Zjištění přišlo po měsících testování ve specializovaných laboratořích v Jižní Africe, Kanadě, Zimbabwe a USA.

„Naše nejnovější testy zjistily, že příčinou smrti byly neurotoxiny produkované sinicemi. Jedná se o bakterie nacházející se ve vodě,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci hlavní veterinář ministerstva divoké zvěře a národních parků Mmadi Reuben.

Ve prospěch hypotézy otravy hovoří fakt, že 70 % mrtvých slonů bylo nalezeno poblíž zdrojů vody. Úřady pro ochranu přírody ale doposud pochybovaly, že za smrt mnoha slonů mohou sinice. Ty se většinou objevují na okrajích vodních nádrží a sloni mají tendenci pít ze středu.

Proti tomu, že se sloni otrávili, je navíc možné namítnout, že při otravě zdroje vody nebo potravy by se daly očekávat ztráty na životech v řadách dalších živočišných druhů, k čemuž nedošlo.

K úmrtím slonů ale podle Reubena přestalo docházet koncem června 2020, což se shoduje s obdobím, kdy se vysušují zdroje vody. Ohledně příčin však stále přetrvává řada otázek, řekl novinářům Reuben. „Musíme ještě odpovědět na mnoho otázek, například proč uhynuli pouze sloni a proč jen v té konkrétní oblasti. Máme řadu hypotéz, které vyšetřujeme,“ uvedl.

Pytláctví bylo jako příčina smrti vyloučeno již záhy, protože uhynulá zvířata stále měla kly. Podobně se našlo 20 uhynulých slonů v sousedním Zimbabwe. I tamní úřady mají podezření, že příčinou úmrtí mohla být bakteriální infekce.

Niall McCann z britské charitativní organizace National Park Rescue BBC řekl, že místní ochránci přírody nejprve upozornili vládu počátkem května poté, co se nad deltou Okavango proletěli. „Za tříhodinový let si všimli 169 těl slonů, vidět jich tolik za pouhé tři hodiny je vskutku mimořádné,“ uvedl McCann.

Matematicky je však vymírání pro tamní populaci zanedbatelné. Botswana je domovem téměř třetiny celé africké populace - tamní stáda se rozrostla na 130 000 jedinců. V samotné deltě Okavango jich žije 15 až 20 tisíc.

Reklama

Doporučované