Hlavní obsah

Záhadný výbuch na severním pobřeží Ruska nastal při záchraně rakety, uvádí americká tajná služba

Foto: AP, Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Tajemná exploze zabila 8. srpna pět vědců a vyvolala obavy, že Rusko otestovalo svou novou jadernou raketu Burevestnik, známou také jako Skyfall. Americká zpravodajská služba podle zdroje webu CNBC zjistila, že záhadný výbuch u severního pobřeží Ruska nastal během záchrany jaderné rakety z mořského dna.

Článek

„Nešlo o vypuštění nové zbraně. Byla to mise, která měla zachránit ztracenou raketu z předchozího testu," řekla pro CNBC osoba s přímou znalostí zprávy americké zpravodajské služby. „Došlo k výbuchu na jedné z lodí zapojených do vyzvednutí rakety. To způsobilo reakci v aktivním jádru rakety, která vedla k úniku záření," řekla jiná osoba, která s CNBC mluvila pod podmínkou anonymity.

Zpráva nezmínila, jestli poškození jaderného reaktoru rakety znamenalo nebezpečí pro lidské životy nebo životní prostředí.

CNBC se v loňském roce dozvěděla o podobných akcích Moskvy. Rusko se tehdy mělo pokusit vyzvednout jadernou raketu ztracenou v moři. Posádky se po neúspěšném testu pokusily najít raketu, která přistála v Barentsově moři. Do této operace byla zapojena tři plavidla, z nichž jedno je vybaveno pro manipulaci s radioaktivním materiálem. Američtí zpravodajští analytici očekávali, že pokud by Rusové dokázali raketu vylovit, Moskva bude tento postup využívat i při budoucí záchranných operacích.

Loni v březnu představil ruský prezident Vladimir Putin řadu hypersonických zbraní, včetně takzvaného Burevestniku, o němž Moskva uvedla, že jde o jadernou raketu s neomezeným doletem.

Podle zdrojů s přímou znalostí zprávy americké služby o ruském zbrojním programu však musí Kreml ještě provést úspěšnou zkoušku zbraně. Burevestnik testovali letos jednou, před tím ale už čtyřikrát – mezi listopadem 2017 a únorem 2018.

USA uvedly, že nejdelší zkušební let trval jen více než dvě minuty, přičemž raketa před ztrátou kontroly a následným pádem uletěla 22 mil. Nejkratší test trval čtyři sekundy a raketa uletěla pět mil. Testy zjevně ukázaly, že jádro střely se nepodařilo aktivovat, a proto zbraň nebyla schopna dosáhnout neomezeného dosahu letu, kterým se Putin chlubil.

CNBC se v březnu navíc dozvěděla, že Kreml těchto zbraní vyrobí pouze několik, protože program ještě nedokončil úspěšný test a vývoj je příliš nákladný.

Reklama

Doporučované