Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Ministryně pomohla vězni na útěku. A příběh paralyzované obce

Záhady Josefa Klímy z 21. 1. 2021: Bývalá ministryně spravedlnosti pomohla vězni na útěku. Černý stavař paralyzoval rozvoj obce a chystá se na okolí. A glosa Jiřího Přibáně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Dagmar Burešová se výrazně zapsala do budování nového státu po roce 1989. Byla první polistopadovou ministryní spravedlnosti. Její statečné občanské postoje jsou známé. Hlavně žaloba na ochranu cti Jana Palacha. Svoji občanskou statečnost ale projevila ještě dříve. V roce 1949 ještě jako studentka práv ukryla Jana Tumlíře, politického vězně odsouzeného za nezdařený přechod hranice, kterému se podařilo utéct z vězení. Podařilo se mu nakonec emigrovat? Proč o této životní epizodě sama nikdy veřejně nemluvila? Příběh zrekonstruoval Josef Klíma.

Druhá reportáž pojednává o majiteli firmy, který paralyzoval rozvoj obce. Rantířov je obec nedaleko Jihlavy. Uprostřed obytné zástavby je už od 60. let minulého století průmyslový areál. Na začátku 90. let získal areál nový majitel. V roce 2014 přišel současný majitel firmy na obec se záměrem postavit v jedné z hal automatickou galvanovnu. Obec zásadně nesouhlasila. Stanovisko, že daný záměr je nepřípustný, dokonce vydal i stavební úřad. S tímto rozhodnutím se však majitel firmy nesmířil. Natáčel Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil právník a sociolog Jiří Přibáň.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované