Hlavní obsah

Zahájení Her Commonwealthu sledovala miliarda diváků. Aboridžinci proti velkolepé sportovní události protestují

Jak vypadal úvodní ceremoniál Her Commonwealthu?Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

V australském městě Gold Coast odstartovaly Hry Commonwealthu. Zahajovací ceremoniál mimo jiné připomněl, že historie Austrálie nezačíná kolonizací území Brity, ale sahá hlouběji do minulosti.

Článek

Austrálie hostí 21. ročník Her Commonwealthu, uskuteční se ve městě Gold Coast. Hry se konají každé čtyři roky a letos se jich zúčastní sportovci jedenasedmdesáti národností ze zemí bývalého britského impéria. V zahajovacím ceremoniálu se ale Austrálie odvrátila od dob britské kolonizace a připomněla, že historie země začala už dávno před ní.

Část dvouapůlhodinového představení proto byla věnována původnímu obyvatelstvu. Podle CNN se odhad sledovanosti přenosu z ceremoniálu pohyboval kolem jedné miliardy diváků po celém světě.

Na stadion Carrara dorazil i nejstarší syn britské královny princ Charles. Ten úvodním slovem zahájil celé hry a rovněž se zmínil o Aboridžincích.

„Staré příběhy vyprávěné původním obyvatelstvem Austrálie nám připomínají, že jsme možná vzdáleni přes půlku světa, ale i přesto propojení," přečetl princ Charles vzkaz z pochodně britské královny Alžběty II., která tímto způsobem poukázala na bohatost australské historie.

Pochodeň do města Gold Coast cestovala napříč zeměmi 388 dní a urazila vzdálenost asi 230 000 kilometrů. Samotní Aboridžinci se jí ale snažili před ceremonií zablokovat cestu. Protestovali v rukou s aboridžinskými vlajkami a transparenty s nápisy „Tato země není královny“.

Aboridžinci neboli také Austrálci se v Austrálii podle CNN potýkají se špatnou úrovní vzdělání a vysokou nezaměstnaností, což jim činí problém začlenit se do moderní společnosti, za kterou často proto zaostává i jejich životní úroveň.

Reklama

Související témata:

Doporučované