Hlavní obsah

10 tisíc lidí demonstrovalo na Mallorce proti masovému turismu

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Palma de Mallorca.

Městem pochodovali lidé s nápisy jako „SOS místní obyvatelé“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolem deseti tisíc v sobotu demonstrovalo ve španělském letovisku Palma de Mallorca proti masovému turismu. Uvedla to agentura Reuters, která poznamenává, že se protest uskutečnil krátce před začátkem turistické sezony.

Metropolí Mallorky, která je největším z Baleárských ostrovů, pochodovali dnes lidé s nápisy jako „SOS místní obyvatelé“ nebo „Dost masového turismu“.

„Chceme, aby úřady zakázaly kupovat nemovitosti lidem, kteří zde nežijí déle než pět let, a aby zavedly větší kontrolu rekreačního ubytování,“ uvedla jedna z organizátorek demonstrace Carme Reinesová. Javier Carbonell, který se živí jako realitní makléř, zase poznamenal, že více než polovina nemovitostí k pronájmu je využívána pro turisty a místní si je pak nemohou cenově dovolit.

Baleárské ostrovy jsou druhým nejnavštěvovanějším regionem Španělska po Katalánsku. Loni je navštívilo kolem 14,4 milionu turistů, Katalánsko 18 milionů. Na třetím místě byly Kanárské ostrovy se 13,9 milionu návštěvníků. Také na Kanárských ostrovech se v dubnu uskutečnily podobné protesty.

Doporučované