Hlavní obsah

Rusko zažívá ve válce smrtící únor. Ztratilo dosud nejvíc mužů

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják praporu K2 stojí vedle těla ruského vojáka ležícího v zákopu na frontové linii u města Siversk v Doněcké oblasti

Reklama

Britské ministerstvo obrany zveřejnilo s odkazem na ukrajinské zdroje nová data, podle kterých zemřelo za poslední měsíc více ruských vojáků než kdykoli od prvního týdne invaze.

Článek

Podle ukrajinských zdrojů tento měsíc zemřelo více ruských vojáků na Ukrajině než kdykoli od prvního týdne invaze. Na měsíc únor připadá v průměru 824 ruských vojáků na den.

Na tyto údaje upozornilo britské ministerstvo obrany na svém twitterové účtu. Zároveň zdůraznilo, že data nelze potvrdit. Kreml stabilně o ztrátách mlčí, nebo uvádí silně podhodnocené údaje.

Podle britských tajných služeb je ovšem Ukrajinou zveřejněný trend smrtnosti ruských vojáků „pravděpodobně přesný“.

V prvním týdnu invaze bylo každý den zabito v průměru 1140 ruských vojáků. Jak se postupně bojová linie usazovala, tato čísla klesala. V červnu podle ukrajinských zdrojů činil počet zabitých Rusů v průměru 172. V listopadu, když ruské síly znovu zesílily tlak na Donbase a začaly boje o Soledar či Bachmut, se opět zvýšil na 559. 

Počet mrtvých v roce 2023 je zatím trvale vyšší. Nyní je téměř čtyřikrát vyšší než loni v létě. Celkově pak ukrajinská armáda tvrdí, že od zahájení plnohodnotné invaze zahynulo 137 780 ruských vojáků.

Britské ministerstvo obrany zdůraznilo, že vysokou úmrtností trpí i ukrajinská strana.

Rozbor

„Ruská armáda přešla v Luhanské oblasti do útoku. Bojuje se na více místech, o úspěchu jedné, či druhé strany se zatím hovořit nedá. Ukrajinci by s protiofenzivou mohli přijít na jaře,“ říká pro Seznam Zprávy analytik Michal Smetana.

Nárůst počtu zabitých vojáků přichází v době, kdy ukrajinští představitelé tvrdí, že Rusko zahájilo „velkou ofenzivu“, připomíná na svém webu stanice BBC.

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov ale uvedl, že Rusko má s provedením ofenzivy „velké problémy“.

„Naše jednotky odrážejí ofenzivu velmi silně,“ řekl Danilov. „Ofenziva, kterou (Rusové) plánovali, už postupně probíhá, ale není to ofenziva, jakou si představovali.“

Britské ministerstvo nárůst zabitých ruských vojáků také přičítá nezvládnuté ofenzivě. Podle něj může za masivní smrtnost „řada faktorů, včetně nedostatku vycvičeného personálu, koordinace a zdrojů na celé frontě“.

Minulý týden prohlásil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, že novou ruskou ofenzivu očekávají kolem 24. února, tedy na první výročí ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované