Hlavní obsah

Rusové zahájili silnou ofenzivu v Luhansku. Odveta může přijít na jaře

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský tank střílí na ruské pozice u Kreminny v Luhanské oblasti. Snímek z ledna.

Reklama

Ruská armáda přešla v Luhanské oblasti do útoku. Bojuje se na více místech, o úspěchu jedné, či druhé strany se zatím hovořit nedá. Ukrajinci by s protiofenzivou mohli přijít na jaře, říká analytik Michal Smetana.

Článek

Rusko podle respektovaného Institutu pro studium války zahájilo očekávanou ofenzivu v severní části bojiště, v Luhanské oblasti. Ofenziva se zjevně nesoustředí jen na jedno místo fronty, ale probíhá hned na několika úsecích najednou.

V uplynulém týdnu značně vzrostlo tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti.

Podle ruských zdrojů konvenční ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a okrajově postupují podél hranice Charkovské a Luhanské oblasti, zejména severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

„Bezesporu se dá říci, že ruská armáda převzala v Luhanské oblasti iniciativu. Rusko zde v posledních týdnech významně posílilo svoji vojenskou přítomnost a zdá se, že se bude nyní snažit o prolomení ukrajinské obrany a zásadnější posunutí aktuální frontové linie Svatove-Kreminna více na západ, odkud byly ruské jednotky vytlačeny v září v rámci ukrajinské ofenzivy zahájené v Charkovské oblasti,“ popisuje pro Seznam Zprávy odborník na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ukrajinské síly sice zatím těm ruským brání v dosažení významných úspěchů, ruská ofenziva však zatím zřejmě nedosáhla maxima.

Momentálně se snaží prolomit ukrajinskou obranu u města Kreminna, uvedl regionální gubernátor Serhij Hajdaj.

Dle něj Ukrajinci drží své pozice, ruské síly ale město Kreminna kontrolují již několik měsíců. Aby vydrželi, potřebují ukrajinští vojáci více zbraní a munice, dodal dle agentury Reuters.

„Mohu potvrdit, že došlo k výraznému nárůstu útoků a ostřelování. A právě ve směru na Kreminnu se snaží navázat na svůj úspěch tím, že se snaží prorazit obranu obránců,“ řekl ukrajinské televizi. „Zatím neměli žádný výrazný úspěch, naše obranné síly se tam drží pevně.“

Ukrajinská média mezitím uklidňují, že jsou vojáci na ruskou ofenzivu dobře připravení.

Muskův zásah

Jen pár hodin předtím, než vojenští analytici oznámili začátek velké ruské ofenzivy v Luhanské oblasti, potvrdila společnost SpaceX, založená americkým miliardářem Elonem Muskem, že Ukrajincům okleštila možnost pracovat na bojišti s drony.

SpaceX omezila využívání satelitního internetového připojení Starlink na Ukrajině pro vojenské účely.

Kreminna, která leží asi 100 kilometrů severozápadně od regionálního hlavního města Luhanska, měla před ruskou invazí 24. února loňského roku asi 18 tisíc obyvatel.

Prolomením ukrajinských linií u Kreminny by se ruské síly přiblížily k mnohem většímu městu Kramatorsk. „(Potřebujeme) těžkou techniku a dělostřeleckou munici – pak budeme schopni nejen udržet obranu, ale také provést dobrou protiofenzivní operaci,“ řekl Haidaj.

Je však příliš brzy na to soudit, jak úspěšná ruská ofenziva je, dodává Smetana. „Na řadě míst probíhají velmi intenzivní boje. Dle dostupných informací se Rusku podařilo postoupit severozápadně od města Svatove, na mnoha dalších úsecích fronty byly ruské útoky odraženy,“ popisuje pro Seznam Zprávy.

„Celkově můžeme na tento vývoj pohlížet jako na širší ruskou snahu o významnější obnovení ofenzivních operací na východě Ukrajiny, s pravděpodobným cílem dobýt celé území Donbasu a znovu zabrat strategické body v Charkovské oblasti, jako jsou města Izjum a Kupjansk, které ukrajinská armáda osvobodila před pěti měsíci,“ dodává.

Zelenskyj v Londýně a Paříži

Cesta do Bruselu se očekávala, ale ukrajinský prezident jí neohlášeně předřadil návštěvy Londýna a Paříže. V obou metropolích žádal o dodání stíhaček.

Prohlédněte si i snímky z prvního dne Zelenského cesty:

Znovudobytí těchto důležitých logistických uzlů může být podle Smetany pro Rusko klíčové v kontextu možných budoucích snah o dobytí západní části Doněcké oblasti, kde leží města Slavjansk a Kramatorsk.

„Právě směrem k těmto dvěma městům se pravděpodobně chtěla ruská armáda vydat po dobytí města Bachmut, kde byl ale ruský postup zastaven už loni v létě,“ míní Michal Smetana. „Obnovení ofenzivních operací a získání iniciativy každopádně nutně neznamenají, že bude ruská armáda v těchto snahách úspěšná. Je dost dobře možné, že ruská ofenziva bude kulminovat dlouho před dosažením svého cíle, čehož pak bude moct ukrajinská armáda potenciálně využít a pokusit se o protiofenzivu v jarních měsících, mimo jiné i s využitím nových dodávek západních zbraní.“

Reklama

Doporučované