Hlavní obsah

Zelenskyj si v Londýně řekl o stíhačky. I za králem přišel v mikině

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na setkání s britským králem Karlem III.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident ve středu dorazil na neohlášenou návštěvu Spojeného království. V parlamentu poděkoval za přislíbené tanky a vyzval k dodání stíhaček. Vůbec poprvé se viděl také s králem Karlem III.

Článek

Dlouhý aplaus i smích vyvolal ukrajinský prezident při svém projevu před britským parlamentem. Do Spojeného království Volodymyr Zelenskyj dorazil na svou druhou zahraniční cestu od začátku ruské invaze – v prosinci navštívil Spojené státy a cestou zpět se zastavil v Polsku.

Na úvod projevu prohlásil, že poslance oslovuje „jménem našich válečných hrdinů, kteří v zákopech chrání Ukrajinu před nepřátelskými střelami“.

„Borisi, dokázal jsi nemožné“

Zelenskyj v anglicky pronášené řeči poděkoval Spojenému království za podporu „od prvního dne“, za což ho poslanci odměnili potleskem. Na přímo oslovil i bývalého britského premiéra Borise Johnsona, který byl na mezinárodním poli od počátku jedním z nejdůležitějších spojenců Ukrajiny, díky čemuž si v Ruskem napadené zemi získal také značnou popularitu (podrobněji zde).

„Borisi, sjednotil jsi ostatní, když se to zdálo absolutně, absolutně nemožné – děkuji ti,“ prohlásil Zelenskyj.

Prezident oslovil také šéfa Dolní sněmovny Lindsayho Hoyla. „Před dvěma lety jsme se v parlamentu setkali a pamatuju si, že jsme si užili čaj,“ řekl Zelenskyj a vyvolal tím smích poslanců. Hoylovi pak daroval helmu jednoho z „ukrajinských leteckých es“.

Jako mezi starými přáteli

Prohlédněte si snímky z návštěvy Volodymyra Zelenského v Londýně.

Zelenskyj odhodlaně prohlásil, že Ukrajina v probíhající válce vyhraje. „Svoboda zvítězí, víme, že Rusko prohraje,“ hřímal. V projevu vyzdvihl i přínos současného premiéra Rishiho Sunaka, poděkoval mu například za přislíbenou dodávku britských tanků Challenger.

Zároveň požádal o stíhačky, o něž Ukrajina v posledních týdnech ve zvýšené míře usiluje. „Bojová letadla pro Ukrajinu. Křídla pro svobodu,“ řekl Zelenskyj. Napadená země zatím od Západu žádné moderní stíhačky nedostala.

Britský ministr obrany Ben Wallace podle BBC řekl, že vláda „aktivně“ prozkoumá možnost, že by Ukrajině stíhačky poskytla. Žádné rozhodnutí ale podle něj zatím nepadlo.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s předsedy obou komor britského parlamentu.

Letadlo Královského letectva s ukrajinským prezidentem přistálo ve středu před půl jedenáctou londýnského času na letišti Stansted. Přivítal ho tam britský premiér Rishi Sunak. Z letiště zamířil Zelenskyj do Sunakova sídla v Downing Street a pak do parlamentu.

Potom vyrazil do Buckinghamského paláce. I na audienci u krále Karla III. dorazil v ikonické zelené mikině. Oba muži se viděli vůbec poprvé, Zelenskyj avizoval, že mu chce poděkovat za podporu už z dob, kdy byl ještě princem z Walesu.

„Je pro mě ctí být prvním prezidentem Ukrajiny v historii ukrajinskou-britskýách vztahů, kterého britský monarcha poctil audiencí,“ napsal pak Zelenskyj na Instagramu. Král podle BBC prezidentovi řekl, že si „všichni o jeho zemi už tak dlouho dělají starosti“.

Nezlomné přátelství

Úřad britského premiéra podle BBC u příležitosti návštěvy uvedl, že Spojené království rozšíří program výcviku ukrajinských vojáků, aby se do něj mohli zapojit i piloti a námořníci. Británie už za posledních šest měsíců vycvičila deset tisíc ukrajinských vojáků a letos plánuje trénink 20 tisíc dalších.

„Návštěva prezidenta Zelenského ve Spojeném království je důkazem odvahy, odhodlání a boje jeho země a důkazem nezlomného přátelství mezi našimi dvěma zeměmi,“ prohlásil šéf londýnské vlády.

Obavy z další ruské ofenzívy

Rusko připravuje ofenzivu na východě Ukrajiny, uvedl ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti s odkazem na přesun ruských sil a munice. Podle něj by mohla začít již příští týden.

Se Sunakem měl Zelenskyj mluvit také o dalších dodávkách zbraní, píše server stanice Sky News. Britský premiér avizoval, že Kyjevu nabídne zbraně delšího dosahu, aby se Ukrajina mohla lépe bránit ruským útokům na kritickou infrastrukturu, vyplývá z prohlášení Downing Street.

„Spojené království urychlí dodávky vybavení na Ukrajinu, aby zajistilo, že se dostane na frontu v nejbližších dnech a týdnech, nikoliv měsících či letech,“ slíbil Sunak na společné tiskové konferenci lídrů. S odkazem na jednání o dodání stíhaček podotkl, že pokud jde o vojenskou pomoc Ukrajině, nic není vyloučeno.

Londýn ve středu také představil další sankce vůči Rusku zaměřené na jedince, kteří pomohli prezidentovi Vladimiru Putinovi k jeho bohatství, a společnosti, jež profitují z války.

Na řadě je Paříž a Brusel

Ještě ve středu se Zelenskyj z Londýna vydá do Paříže. Elysejský palác oznámil, že se tam nesetká jen s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, ale i s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Po Francii čeká Zelenského ještě návštěva Bruselu, o které se spekulovalo již od začátku týdne (psali jsme zde). Ve čtvrtek se na půdě Evropské unie zúčastní mimořádného summitu. Hlavními tématy setkání s unijními lídry by podle něj měly být dodávky zbraní včetně střel dlouhého doletu a bojových letounů, informovala agentura AFP.

Dalšími oblastmi, které summit bude probírat, by měla být zejména migrace, podpora evropské ekonomiky či obchodní vztahy se Spojenými státy a Čínou.

Podle Financial Times se také očekává, že Zelenskyj osobně vystoupí v Evropském parlamentu. Tam bude pravděpodobně akcentovat ukrajinskou žádost o vstup do EU.

Nejmenovaný činitel Evropského parlamentu agentuře ČTK sdělil, že v souvislosti s návštěvou je zákonodárný sbor připraven svolat mimořádné zasedání.

Loni před Vánoci Zelenskyj odcestoval na krátkou návštěvu do USA, kde v Bílém domě jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu. Byla to jeho vůbec první cesta za hranice Ukrajiny od začátku ruské invaze loni v únoru. Při návratu se zastavil v Polsku.

Reklama

Doporučované