Hlavní obsah

Rusko hromadí jednotky na východě Ukrajiny, varuje gubernátor

Foto: Serhii Mykhalchuk, Shutterstock.com

Ukrajinský voják

Reklama

Rusko připravuje ofenzivu na východě Ukrajiny, uvedl ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti s odkazem na přesun ruských sil a munice. Podle něj by mohla začít již příští týden.

Článek

Kyjev otevřeně mluví o očekávání, že ruská armáda v blízké době podnikne rozsáhlou vojenskou ofenzivu. Přeskupování sil a munice napovídá, že by se o ni Rusko mohlo pokusit již příští týden, a to z východu, uvedl Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti.

„Vidíme, že je naším směrem nasazováno stále více (ruských) záloh a že se přiváží stále více techniky,“ poznamenal. Nepřetržité ostřelování, které z velké části Rusy okupovaná oblast zažívala, podle něj ustalo. Důvodem je nicméně ruská taktika a plán šetřit munici na ofenzivu, podotkl.

Na východě Ukrajiny, hlavně v okolí měst Bachmut a  Soledar, se již několik měsíců vedou nepřetržité a tvrdé boje. Ty by mohly podle Hajdaje už příští týden ještě eskalovat. „Shromáždění zásob jim bude nejspíš trvat deset dní. Po 15. únoru můžeme (tuto ofenzivu) očekávat kdykoli,“ upřesnil.

Známky příprav na ofenzivu pozoruje i gubernátor sousední Doněcké oblasti, která spolu s Luhanskem tvoří Donbas. Ruské síly zde postupně obkličují ukrajinské jednotky, domnívá se Pavlo Kyrylenko. „Boje o region se rozhořívají. Rusové vrhají do boje nové jednotky a likvidují naše města a vesnice,“ řekl v televizním projevu.

Taktéž ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov o víkendu pro list Ukrajinska pravda uvedl, že podle zpravodajských informací by případná nová ruská ofenziva zřejmě přišla z východu nebo jihu.

„Snem (Moskvy) je rozšířit pozemní koridor na Krym, aby mohla pokračovat v zásobování. Proto jsou samozřejmě klíčová rizika ve východních, jižních a pak i severních oblastech,“ řekl.

Putin prý nařídil armádě dobýt do března dvě oblasti

Zdroj z ruského štábu na Ukrajině řekl, že generálové jsou rozhodnuti poslat na porážku desetitisíce mobilizovaných vojáků. Podceňují však známá rizika.

Ukrajinský generální štáb nedávno informoval o příjezdu lékařských posil z Ruska, které mají ošetřit zraněné vojáky v okupované Luhanské oblasti. Podle deníku The Guardian nasvědčuje i tento krok na přípravu ruské ofenzivy zaměřené na Luhansk.

Ukrajina bude v obranné pozici

Ruská ofenziva by podle ukrajinského bezpečnostního analytika Oleksandra Kovalenka mohla přijít ze čtyř různých směrů – z východní Luhanské oblasti, Doněcké oblasti, Záporožské oblasti, nebo z města Mariupol.

„Situace je vážnější v Doněcké oblasti, zejména v okolí Bachmutu a Avdijivky. Rusové tam budou posilovat svou techniku a jednotky,“ řekl ukrajinskému rozhlasu NV Kovalenko.

O dobytí Bachmutu, který by mohl být jedním z míst ofenzivy, se ruská armáda i přes velké ztráty snaží už několik měsíců. Ukrajinské síly se zde podle informací britské rozvědky ocitají v čím dál větší izolaci.

Ukrajina taktéž mluví o vlastní jarní ofenzivě s cílem dobýt zpět území, které Rusko obsadilo. Podle Kovalenka k ní ale v dohledné době nedojde a ukrajinské síly zaujmou spíše obranné postavení, zejména v Doněcku.

„Může to být aktivní obrana, ale přesto obranná pozice. Myšlenkou zůstane zablokovat jakýkoli ruský postup,“ řekl.

Reklama

Doporučované