Hlavní obsah

Přibývají hlasy o ruské ofenzivě. Podle amerických expertů Putin neuspěje

Foto: Zdroj: Ministerstvo obrany Ruské federace

Ruští dělostřelci na cvičení bojové koordinace v arktické oblasti, snímek pochází z tiskového servisu ruského ministerstva obrany.

Reklama

Zdroj z ruského štábu na Ukrajině řekl, že generálové jsou rozhodnuti poslat na porážku desetitisíce mobilizovaných vojáků. Podceňují však známá rizika.

Článek

Ukrajinské vedení už napevno počítá s tím, že se Rusko v dohledné době pokusí o rozsáhlou vojenskou ofenzivu s cílem dobýt nárokované oblasti na východě a jihu Ukrajiny.

O ruských přípravách k mohutnému útoku v posledních dnech hovořili například ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov nebo šéf vojenské rozvědky Ukrajiny Kyrylo Budanov. Podle nepotvrzených informací, se kterými operují Ukrajinci i někteří západní analytici, nařídil ruský prezident Vladimir Putin svým generálům, aby do konce března zajistili dobytí celé Doněcké a Luhanské oblasti.

Kyjev očekává, že ruské síly posílí část mobilizovaných vojáků, kteří se dosud do bojů nezapojili. Ministr Reznikov prohlásil, že by Rusko mohlo nasadit až půl milionu povolaných mužů.

Kreml oficiálně žádné přípravy k velké vojenské akci nepotvrdil. Zprávy o chystané ofenzivě už nicméně prosakují i z ruských zdrojů.

Podle zpravodajského webu Novaja Gazeta.Jevropa, který se odvolává na nejmenovaný zdroj ze štábu ruské operace na Ukrajině, jsou ruští generálové připraveni poslat na porážku desetitisíce vojáků, aby vyhověli rozmaru vrchního velení.

Zprávy z bojiště

Na Ukrajinu se údajně chystá zbraň, která by mohla Rusku způsobit podobný šok jako HIMARS. Na frontě zatím pokračuje pomalý ruský postup u Bachmutu a stále neúspěšný útok na jihovýchodě.

Ruští generálové přitom odmítají brát v potaz rizika, která vyplývají z téměř rok trvajících bojů.

„Ukrajinci dostávají od západních zpravodajských služeb naprosto přesné údaje o všech našich pohybech,“ uvedl zdroj webu, který vydává část redaktorů bývalé Nové Gazety z emigrace v Lotyšsku. Podle zdroje také ruská vojska nejsou schopná soustředit na určitém místě větší množství sil bez toho, aby se tím vystavila úderům přesných raket HIMARS a dalekonosných děl.

Problém mohou mít Rusové také s udržením dobytých měst a vesnic a dodávkami munice a zásob po natažení fronty. „Místo osídlených míst útoky získáváme měsíční krajinu se zbytky populace, která nás nenávidí,“ řekl ruský voják. Upozornil také, že na okupovaných územích operují ukrajinské sabotážní a průzkumné skupiny. „V takové situaci lze frontu držet jen za cenu obrovských ztrát,“ dodal.

Analýza

Ruští politici, ale i prorežimní komentátoři a propagandisté v posledních týdnech často odkazují na Velkou vlasteneckou válku a zdůrazňují sporné historické paralely.

Zdroj neupřesnil, z jakého směru by měl být veden hlavní ruský úder. Podle expertů, které Novaja Gazeta cituje, by ruské jednotky nemusely útočit v první řadě z anektované části Donbasu a Krymu, ale mohly by se pokusit o ofenzivu v Záporožské oblasti nebo směrem na Volyň z území Běloruska.

Současně se objevují různé úvahy a předpovědi o tom, zda jsou Ukrajinci schopni mohutnému ruskému náporu čelit. Ačkoli zaznívají i skeptické hlasy, které poukazují na vysokou početní převahu ruských vojsk, bombardováním poškozenou ukrajinskou infrastrukturu a nedostatečné zásobování Ukrajiny zbraněmi, někteří uznávaní odborníci jsou optimističtí.

Například analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin znovu přecenil síly ruské armády. Velký útok na východě Ukrajiny podle nich může skončit předčasně v období jarních dešťů a nepovede k průlomu ve válce.

„ISW nezpozorovalo žádné známky, že by ruské síly dostatečně obnovily svou bojovou sílu, aby porazily ukrajinské síly na východní Ukrajině a dobyly přes 11 300 kilometrů čtverečních neokupované části Doněcké oblasti, tedy více než 42 procent celkové rozlohy této oblasti, do března, jak údajně Putin svým vojskům nařídil,“ napsal institut.

Američtí experti už dříve odhadli, že ruská ofenziva by mohla vyvrcholit během dubnového období dešťů, ne-li dříve, aniž by dosáhla operačně významných výsledků. To by mohlo podle ISW vytvořit příznivé podmínky pro ukrajinské síly, kterých by mohly využít při vlastní protiofenzivě koncem jara nebo v létě po zařazení západních tanků do svých jednotek.

Reklama

Doporučované