Hlavní obsah

Po Washingtonu Brusel? Spekuluje se o Zelenského cestě na unijní summit

Foto: Profimedia.cz

Charles Michel, Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyenová na nedávném jednání v Kyjevě.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se plánuje zúčastnit unijního summitu. Brusel se připravuje na jeho příjezd, píše list The Financial Times.

Článek

Pokud se informace potvrdí, šlo by o teprve druhou Zelenského cestu do zahraničí od začátku ruské invaze. O přípravě cesty v pondělí napsal list The Financial Times (FT).

Loni před Vánoci Zelenskyj odcestoval na krátkou návštěvu do USA, kde v Bílém domě jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu.

Tentokrát by měl ukrajinský prezident zamířit do Bruselu na jednání se špičkami EU. Unijní summit se má konat ve čtvrtek a v pátek a má se věnovat zejména migraci, podpoře evropské ekonomiky či obchodním vztahům se Spojenými státy a Čínou.

Deník FT se odkazuje na své informované zdroje, podotýká ovšem zároveň, že Zelenského cestu mohou ještě zhatit bezpečnostní hrozby. O riziku mluvil před novináři v pátek i sám prezident.

V Bruselu bude Zelenskyj jistě žádat o další zbraně pro obranu své země před ruským útokem. Podle FT se také očekává, že Zelenskyj osobně vystoupí v Evropském parlamentu. Tam bude pravděpodobně akcentovat ukrajinskou žádost o vstup do EU.

Ukrajinská přihláška do EU byla i tématem jednání unijních komisařů v Kyjevě minulý týden. Do ukrajinské metropole dorazila šéfka komise Ursula von der Leyenová i předseda Evropské rady Charles Michel, kteří Zelenského do Bruselu pozvali.

V prosinci vedla Zelenského cesta do USA nejprve vlakem z Kyjeva do polského Přemyšlu, odtud pak autem na letiště v Řešově.

Zelenského možná návštěva Bruselu by se udála v atmosféře opakovaného varování před možnou ruskou ofenzivou. Za necelé tři týdny také uplyne rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované