Hlavní obsah

Adidas zakázal na dresech číslo 44 kvůli podobnosti s nacistickým symbolem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřku– ale jen jednu – na dresu má obránce Jonathan Tah. Dvě vedle sebe vyvolávají kritiku. Ilustrační fotografie

Reklama

Design fotbalových dresů značky Adidas při personalizaci na číslo 44 připomíná runu přivlastněnou nacistickým oddílem Schutzstaffel (SS). Společnost Adidas v reakci na kritiku personalizaci dresů pozastavila.

Článek

Adidas zakázal fotbalovým fanouškům opatřovat německé národní dresy číslem 44 kvůli jeho údajné podobnosti se symbolem používaným nacistickými jednotkami Schutzstaffel (SS) za druhé světové války, píše The Guadian.

Obavy o podobnost dresů s nacistickou symbolikou vznesl podle deníku jako první historik Michael König, podle něhož je design soupravy „velmi pochybný“.

Mluvčí společnosti Adidas Oliver Brüggen popřel, že by podobnost soupravy s nacistickými symboly byla záměrná. „Jako společnost se stavíme proti xenofobii, antisemitismu, násilí a nenávisti v jakékoli podobě,“ uvedl pro The Guardian a dodal, že personalizace dresů na webových stránkách bude nemožná.

Přivlastněná runa SS se stala synonymem pro některé z nejhorších zločinů spáchaných nacisty. Členové jednotky SS byli zodpovědní za ostrahu koncentračních táborů, výslechy podezřelých ze zrady a vedení vyhlazovacích táborů, jako byla Osvětim, kde byl zavražděn více než milion lidí, připomíná The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované