Hlavní obsah

Aktivisté v čele s Thunbergovou zablokovali vchod do švédského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Švédská aktivista Greta Thunbergová, ilustrační fotografie.

Reklama

Podle Grety Thunbergové politici nedělají dostatek pro záchranu planety. Švédská aktivistka se proto v pondělí rozhodla zablokovat hlavní vchod do švédského parlamentu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Švédská aktivistka Greta Thunbergová v pondělí společně s dalšími desítkami aktivistů zablokovala hlavní vchod do Riksdagu – švédského parlamentu. Protestovali především proti politické nečinnosti ohledně klimatických změn, píše agentura Reuters.

„Jsme skupina mladých lidí, která blokuje vchody do švédského parlamentu. Protestujeme proti pokračujícímu ničení našich životodárných systémů – kvůli lidem, kteří v důsledku klimatické krize umírají,“ sdělila agentuře Thunbergová. Skupina však nezablokovala všechny vchody do budovy.

Švédka je svými protestními akcemi proslulá. V minulosti už blokovala cestu do švédského přístavu nebo vstup do londýnského hotelu, kde probíhala konference ohledně ropy a zemního plynu. Blokování parlamentu ale patří mezi novou strategii. „Politici nejednají. Stále jdeme špatným směrem, emise se stále zvyšují. Proto máme pocit, že nám nezbývá nic jiného než vyzkoušet nové, odlišné metody, aby byl náš hlas slyšet,“ popsala aktivistka.

Greta Thunbergová byla kvůli svým protestům už několikrát zadržena policií, například ve Švédsku, Německu či Norsku. Soudní řízení a pokuty ale aktivistku neděsí, v protestních akcích pokračuje dál a vyzývá k nim i ostatní. „Klimatická krize se bude jen zhoršovat, a proto je to odpovědnost nás všech, všichni, kdo mají možnost jednat, tak musí učinit. Vyzýváme všechny, kdo mohou, aby se k nám připojili a zapojili se do hnutí za klimatickou spravedlnost,“ prohlásila v pondělí.

Reklama

Doporučované