Hlavní obsah

Aktivisté zpochybňují vydání „strůjce bomby z Lockerbie“ do USA

Foto: ČTK, AP

Soudní skeč obžalovaného ze soudní síně.

Reklama

Organizace Human Rights Watch ve své zprávě upozornila, že zatčení muže podezřelého z podílu na tragédii u Lockerbie a jeho vydání do USA může být nezákonné. Podle ní neměl možnost se vydání v Libyi nijak bránit.

Článek

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) bylo vydání bývalého člena libyjských zpravodajských služeb Adžíla Muhammada Masúda z Libye do Spojených států nezákonné. Vyplývá to ze zprávy, kterou HRW zveřejnila na svých stránkách.

HRW vyzývá Spojené státy a Libyi, aby vysvětlily, na základě jakých právních důvodů si muže předaly. Úřady jeho zadržení oznámily loni v prosinci (více zde).

Masúd čelí obvinění, že sestrojil bombu, která způsobila nehodu letu 103 společnosti Pan Am nad skotským městem Lockerbie v roce 1988. Při nehodě přišlo o život 270 lidí. Většinou se jednalo o americké občany. Šlo o nejkrvavější teroristický čin na britské půdě.

Spolupracovaly milice, libyjská i americká vláda

Zadržení a pozdější vydání Masúda vyvolalo otázky o okolnostech rozhodnutí. Američané podezření z ilegálního vydání odmítají a tvrdí, že celou akci koordinovali s libyjskými úřady.

Libye a Spojené státy ale nemají platnou dohodu o vydávání osob. Tamní vláda proto neměla žádnou povinnost Masúda americkým úřadům předat.

Zatčení a předání zprostředkovaly milice, které jsou loajální vládě Národní jednoty sídlící v Tripolisu, kterou vede Abdal Hamíd Dbaíbá, sdělila agentuře AP libyjská strana.

Masúd byl zatčen ve svém domě několik měsíců po svém propuštění z libyjského vězení. Na žádost jeho rodiny libyjský státní zástupce započal vyšetřování, zda nešlo o neoprávněné zatčení. Zmíněná tripoliská vláda ale vyšetřování zastavila.

„Vyšetřování je nepravděpodobné, dokud bude mít vláda premiéra Dbaíbá silnou podporu,“ řekl agentuře AP Jalel Harchaoui, analytik, který se soustředí na region severní Afriky.

Premiér Dbaíbá potvrdil, že vláda hrála ve vydání roli. Nicméně nedokázal vysvětlit, co kabinet k rozhodnutí vedlo.

HRW chce vydání řádně vyšetřit

HRW žádá, aby byl Masúd v USA řádně souzen a aby dostal možnost se proti vydání bránit. Organizace také vyzývá libyjské úřady, aby řádně vyšetřily a dohnaly k zodpovědnosti osoby, které za „násilným únosem“ stojí.

„Libyjské soudy nezahájily přezkum Masúdova vydání do USA. Neměl šanci se vůči tomu bránit,“ řekla ve zprávě HRW ředitelka pro oblast Blízkého východu a severní Afriky Hannan Salahová.

Organizace také tvrdí, že v libyjských věznicích je běžné ponižování a mučení vězňů během výslechů. Považuje proto za pravděpodobné, že se podobně zacházelo i s Masúdem.

HRW proto vyzývá americké soudy, aby nebraly doznání získané pomocí donucovacích prostředků jako ponižování a mučení za vypovídající.

Spojené státy léta nemohly s vyšetřováním tragédie u Lockerbie pokročit. Zlom přišel v roce 2017, kdy americké ministerstvo spravedlnosti získalo kopii Masúdova výslechu z roku 2012, kdy se dostal po pádu režimu Muammara Kaddáfího do vazby.

Adžíl Muhammad Masúd je celkově třetím mužem napojeným na libyjské zpravodajské služby z Kaddáfího dob, který byl v souvislosti s nehodou obviněn. Je ale teprve první, který stanul před americkým soudem.

Reklama

Doporučované