Hlavní obsah

Albánské úřady propustily čtyři zadržené Čechy

Foto: ČTK/AP/Uncredited

Albánská policie, ilustrační obrázek.

Reklama

Podle albánského serveru Albanian Daily News bude vyšetřování pokračovat na svobodě.

Článek

Albánské úřady propustily čtyři Čechy, které v neděli zadržela policie při fotografování u zbrojovky ve městě Poliçan. O propuštění čtveřice informoval web Albanian Daily, podle jehož informací bude ale vyšetřování nedělního incidentu pokračovat.

Podle dřívějšího oznámení albánské policie Češi fotografovali v tunelu, který je přístupem do samotné zbrojní továrny ve středoalbánském Poliçanu. Češi se hájili tím, že jsou jen turisté. Policie je posléze převezla k výslechu do města Berat. Při prohlídce u nich nebylo nalezeno nic nezákonného, uvedl server euronews.al.

Zatčení Čechů se odehrálo den po sobotním incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky ve městě Gramsh. Albánský premiér Edi Rama uvedl, že tato trojice je podezřelá ze špionáže.

Zbrojovka v Poliçanu zahájila výrobu v 60. letech a bývala jedním z největších závodů tohoto typu v tehdejší komunistické Albánii, vyráběla se v ní munice i kopie sovětských pušek AK-47. Podle některých médií je nyní dlouhodobě uzavřená a zbraně se v ní nevyrábí. Jiné informace hovoří o tom, že v závodě se již pouze rozebírají vyřazené zbraně a munice.

Reklama

Související témata:

Doporučované