Hlavní obsah

Po 12 letech ve vězení ho osvobodili. Klíčový svědek byl úředně nevidomý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Joseph Sohm, Shutterstock.com

Harris měl před svým nástupem do vězení čistý trestní rejstřík. Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní svědek trpěl v době vraždy zeleným zákalem a byl oficiálně veden jako nevidomý. Bez něj by k odsouzení nedošlo.

Článek

„Nejšťastnější okamžik mého život,“ popsal první sekundy na svobodě Darien Harris z Chicaga.

Třicetiletého muže propustili po více než 12 letech z vězení, kde si odpykával trest za vraždu muže na čerpací stanici v americkém státě Illinois z roku 2011.

Za mřížemi měl celkem strávit dlouhých 76 let, vyšlo ale najevo, že hlavní svědek, na jehož výpovědi obžaloba stála, byl v době vraždy oficiálně nevidomý.

K onomu zjištění došel sám Harris v roce 2019 ve vězení s pomocí nejmenovaného spoluvězně. Od té doby bojoval společně se svými právními zástupci o otevření případu a osvobození.

Muž, který Harrise během procesu označil za vraha, dříve trpěl glaukomem neboli zeleným zákalem, kvůli čemuž byl vedený jako nevidomý.

Klíčový svědek se nechal slyšet, že v Harrisově případu nikdo nepochybil, protože nikdo o jeho zdravotním stavu nevěděl. „Nemám povinnost nikomu prozrazovat historii mého zdravotního stavu,“ řekl novinářům.

To, že Harrise označil za vraha, bylo pro proces stěžejní. Bez něj by obžaloba měla pouze kamerový záznam z čerpací stanice, na němž ovšem nejde rozeznat identita vraha.

Policie Harrise zatkla, když mu bylo pouhých 18, a v cele musel dospět. Podle jeho právní zástupkyně byl po většinu času za mřížemi pozitivní. Nyní se údajně chystá nastoupit na právnickou školu a pomáhat lidem s podobným osudem tomu jeho.

Harris měl před svým nástupem do vězení čistý trestní rejstřík. Podle svých slov byl v době vraždy doma a koukal na basketbalový zápas.

Reklama

Doporučované