Hlavní obsah

Američané zveřejnili záběry, jak shodili humanitární pomoc nad Pásmem Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z letecké operace v severní části Pásma Gazy. Shození humanitární pomoci se uskutečnilo v úterý.Video: twitter/CENTCOM, AP

 

Reklama

Ačkoliv se shození z letadel v posledních týdnech uskutečnilo mnoho, stále jde jen o zlomek pomoci, kterou civilisté v Gaze potřebují.

Článek

Mezinárodní koalice zemí v čele s Jordánskem shazuje pomocí vojenských letadel dodávky humanitární pomoci pro obyvatele palestinského Pásma Gazy. Region je od loňského října ve válce – Izrael se tam snaží zlikvidovat síť teroristického hnutí Hamás, které oblast ovládá.

Americké armádní letectvo zveřejnilo záběry z nákladních letadel C-130 Hercules, která shodila humanitární pomoc do severní části Pásma Gazy. Při úterní společné operaci s Jordánskem shodila letadla podle americké armády 60 balíčků obsahujících více než 36 000 porcí jídla, píše BBC.

Na letecké operaci se kromě Jordánska a Spojených států podílí i Francie a Egypt.

Letouny C-130 Hercules se často používají k dopravě pomoci do odlehlých míst, protože mají velkou nákladní kapacitu a dokážou přistát i v horších podmínkách. V minulosti je Spojené státy používaly k dodávkám pomoci v Afghánistánu, Iráku nebo na Haiti, uvedla agentura AP.

Ačkoliv se takových shození z letadel v posledních týdnech uskutečnilo mnoho, stále jde jen o zlomek pomoci, kterou tamní civilisté potřebují.

Do Pásma Gazy by se už od neděle, kdy začíná muslimský svatý měsíc ramadán, mohl otevřít i námořní koridor pro humanitární pomoc. Pomoc financovanou Spojenými arabskými emiráty mají doručit lodě na Kypr a po kontrole izraelskými úřady by ji podle deníku Haarec distribuovala nevládní organizace World Central Kitchen, registrovaná v USA, která se zabývá poskytováním jídla v místech přírodních katastrof.

Rozhovor s palestinskou novinářkou

Lidé nemají jídlo, vodu ani místo na přespání. Tisíce lidí proto přežívají na ulici, řekla Seznam Zprávám palestinská novinářka Jafa Abú Akar, která byla přesídlena do hraničního města Rafáh.

Reklama

Doporučované