Hlavní obsah

Anonym hrozil e-mailem školám v Paříži bombami, přiložil záběry stínání hlav

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obětem kyberútoku byla nabídnuta pomoc, aby se lépe vypořádaly s brutálními záběry, které jim přišly do schránky. Hlavními kroky bude zvýšení bezpečnosti na středních školách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přes sto studentů pařížských škol dostalo tento týden e-mail s výhrůžkou, že ve čtvrtek 21. března dojde k útoku s použitím výbušnin, a to na nejméně pěti středních školách ve francouzské metropoli.

V příloze bylo také video, na němž bylo zachyceno stínání hlav. Pisatel přes hacknutou e-mailovou schránku jednoho ze studentů tvrdil, že patří k teroristické organizaci Islámský stát, uvedl zpravodajský server RFI.

Server Libération napsal, že podle zdroje z policie byla hrozba rozeslána ve středu. Dostala ji i „čtyři oddělení na vnitřním předměstí“, dodal další policejní zdroj.

Viník zatím není znám, ale podle policie šlo o hoax. Kvůli bezpečnosti na školách se ve čtvrtek sešli francouzský premiér Gabriel Attal, ministryně školství Nicole Belloubetová a šéf resortu spravedlnosti Éric Dupont-Morreti.

„S ministrem spravedlnosti budeme samozřejmě velmi ostražití, abychom zajistili, že budou přijata co nejpřísnější opatření,“ prohlásil následně Attal s tím, že doufá v dopadení viníků.

Podle RFI bylo postiženo „asi padesát“ škol. Výhrůžky žákům přišly digitálním pracovním prostorem (ENT), který slouží pro spojení mezi rodiči, žáky a učiteli.

Není to poprvé, kdy se zprávy tohoto charakteru přes ENT šířily. V posledních měsících se na středních školách hrozby bombovým útokem objevují stále častěji. Od září do listopadu 2023 jich ministerstvo školství napočítalo skoro 800.

Reklama

Doporučované