Hlavní obsah

Argentina vyhostila rodinu uprchlého šéfa ekvádorského gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vlajka Argentiny.

Reklama

Macías začátkem ledna uprchl z ekvádorského vězení.

Článek

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Manželka a děti hledaného vůdce ekvádorského gangu Los Choneros Adolfa Macíase byly zadrženy a vyhoštěny z Argentiny, uvedla BBC. Argentinský ministr bezpečnosti prohlásil, že postup proti rodině Macíase ukazuje, že země je „nepřátelským územím pro drogové zločince“.

Macías, známý jako Fito, je na svobodě poté, co začátkem tohoto měsíce uprchl z ekvádorského vězení. V Ekvádoru je vyhlášen výjimečný stav, po Fitovi pokračuje celostátní pátrání.

Po jeho útěku vyhlásil ekvádorský prezident Daniel Noboa válku gangům v zemi a zavedl přísné bezpečnostní podmínky, což se setkalo s nebývalým násilím ze strany tamních gangů.

Argentinské úřady v pátek zveřejnily záběry několika osob, které jsou podle nich napojeny na Fita, v policejním doprovodu na palubě letadla.

Argentinská ministryně bezpečnosti Patricia Bullrichová na tiskové konferenci uvedla, že tito lidé byli zadrženi na pozemku v regionu Córdoba a byli vráceni do Ekvádoru. Podle ní bylo deportováno celkem osm osob, včetně Fitových spolupracovníků a rodinných příslušníků.

Erupce násilí v Ekvádoru: Armáda není připravená, gangy ano, říká expert

Ekvádorská vláda pokračuje v pronásledování Fita a zároveň se snaží potlačit propuknutí nepokojů spojených s gangy, které uvrhly zemi do krize.

Reklama

Doporučované