Hlavní obsah

Argentinský prezident nechal zavřít státní tiskovou agenturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facundo Florit, Shutterstock.com

Argentinský prezident Javier Milei už dříve sliboval, že nechá státní média včetně agentury Télam zprivatizovat (ilustrační snímek).

Argentinská státní tisková agentura Télam dnes přestala fungovat. Její stránky i digitální archiv jsou nedostupné.

Článek

Argentinský prezident Javier Milei nechal zavřít státní tiskovou agenturu Télam. Budovy agentury v pondělí brzy ráno obklíčila policie a zaměstnanci dostali zprávu, že nemají chodit do práce přinejmenším týden, informovaly zahraniční agentury.

Milei k tomu uvedl, že agentura je hlásnou troubou perónismu, tedy politického směru, který je nyní v opozici. Termín je odvozený od jména někdejšího prezidenta Juana Peróna.

Argentinský prezident oznámil svůj úmysl uzavřít agenturu, která funguje nepřetržitě od roku 1945, už v pátek. Zaměstnanci agentury, kterých je asi 700, chtěli proti jeho rozhodnutí protestovat. Měli v plánu vniknout do sídla Télamu a symbolicky ho obejmout. Policie ale už v noci postavila kolem budov zátarasy, což protest zaměstnanců znemožnilo.

Agentura Télam tak přestala fungovat, nedostupné jsou i její webové stránky či digitální archiv. Během tohoto týdne vláda rozhodne o osudu agentury a jejích zaměstnanců, uvedl mluvčí kabinetu Manuel Adorni na tiskové konferenci.

Podle prohlášení zaměstnanců je uzavření tiskové kanceláře „jedním z nejhorších útoků na svobodu slova za posledních 40 let demokracie“, tudíž od pádu vojenské junty. Sdružení zahraničních novinářů uvedlo, že agentura zaručovala vyvážené mediální prostředí v Argentině.

Milei je ultraliberální ekonom, který prosazuje zeštíhlení veřejného sektoru a co nejmenší státní zásahy do společnosti a hospodářství. Před volbami sliboval, že státní média včetně agentury Télam nechá zprivatizovat.

Doporučované